SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Més senglars al pla que al Pirineu i els rurals n'abaten setanta a Lleida en un any

Es concentren a l’entorn del riu Segre i la Noguera Ribagorçana i zones lacustres com l’estany d’Ivars o Utxesa || Una sobrepoblació afavorida per les noves zones de regadiu al Segrià

Imatge d’arxiu de senglars travessant camps entre Bellpuig, Belianes, Preixana i Sant Martí.

Imatge d’arxiu de senglars travessant camps entre Bellpuig, Belianes, Preixana i Sant Martí.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sobrepoblació de senglars ha crescut de manera exponencial a les comarques del pla respecte a les del Pirineu de Lleida en els últims 15 anys. Actualment, segons les dades dels Agents Rurals, ja hi ha molts més exemplars a les comarques de Ponent que a les de muntanya. Així ho va confirmar ahir el cap dels Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, que va detallar els Agents Rurals han abatut en el que va d’any 70 senglars, principalment a la comarca del Segrià, bàsicament a l’Horta de Lleida i Utxesa, encara que la mitjana anual és de 80 a 100 exemplars a l’any en una superfície d’11.000 hectàrees. En canvi, al Pirineu s’han reduït les batudes i és mínim el nombre d’exemplars que s’hi troben. Així mateix, Ricou va apuntar com a causa d’aquesta sobrepoblació a l’accés que tenen els senglars al menjar i a l’ampliació del regadiu, que ha permès conrear camps de panís en terrenys de secà on no havien arribat mai aquests animals. “Ara trobem senglars en municipis com Alfés o Sunyer i arriben allà atrets pel menjar i per llocs on amagar-se”, va dir. “Són exemplars que baixen de zones altes i del Prepirineu cap al pla per alimentar-se”.

No obstant, va assenyalar que no només al Segrià i el seu entorn hi ha presència de senglars, també es troben en zones lacustres com Utxesa, l’Estany d’Ivars o a les zones pròximes dels rius Segre i Noguera Ribagorçana. Els canyissars i els camps de panís són els principals damnificats, encara que aquests animals també es mengen altres cultius o productes dels horts. Ricou també va recordar el perill que suposen per al trànsit perquè s’amaguen a la recerca de menjar i és habitual que creuin les carreteres. “Amb tota seguretat començaran a registrar-se accidents per xocs amb senglars a la xarxa viària de Lleida”, va dir.

Com a curiositat, va assenyalar que “un dia com ahir a la zona d’Utxesa es podrien congregar més d’un centenar de senglars amagats entre les canyes i els sembrats”. Va explicar que la setmana passada en una batuda organitzada a Torres de Segre en una superfície de 20 hectàrees es van abatre sis exemplars tot i que van sortir del seu amagatall més d’una vintena senglars. Per reduir el gran nombre d’exemplars la conselleria d’Agricultura autoritza batudes amb caçadors i pagesos amb l’únic objectiu d’evitar-ne la propagació i reduir el nombre d’exemplars que danyen cultius i altres finques agrícoles de les comarques del pla de Lleida.

Agricultura informa alcaldes sobre la pesta porcina africana

Un dels principals propagadors de la pesta porcina africana són els senglars, motiu pel qual els responsables d’Agricultura van informar ahir el consell d’alcaldes del Segrià sobre la necessitat d’alertar els Agents Rurals o el departament d’Agricultura si localitzen el cadàver d’un d’aquests animals salvatges per poder analitzar-ne el cos. En aquesta línia, van donar a conèixer les mesures per evitar que entri la pesta i van demanar que facilitin llicències d’obres als ramaders per dur a terme obres de bioseguretat per protegir les granges i prevenir d’aquesta forma el virus. Així mateix, van recordar que a partir de l’1 de gener vinent les granges hauran de tenir instal·lades totes les mesures de bioseguretat o no es permetrà l’entrada de porcs a la instal·lació. Entre les mesures destaca la tanca perimetral, vestidors, punts de desinfecció per als vehicles de transport i malles de protecció a les finestres.

tracking