SEGRE

AIGÜES OBRES

Aturades les obres per evitar que s'aboquin llots que fan tèrbola la Garona

Una propietària de la finca impedeix els treballs

Imatge del dia que van començar les obres per evitar els abocaments de llots i argiles a la Garona.

Imatge del dia que van començar les obres per evitar els abocaments de llots i argiles a la Garona.CHE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) porten a terme per evitar abocaments de llots i argiles al riu Valarties, que enterboleixen des del mes de maig passat les aigües de la Garona des de Naut Aran fins a la frontera francesa, estan paralitzades perquè una propietària dels terrenys prohibeix que entrin les màquines per construir-hi un mur de contenció perquè acabin les filtracions.

En aquest sentit, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar que els operaris ja s’han retirat i ara hauran de tornar a reunir-se amb aquesta propietària per explicar-li els treballs que s’han de dur a terme. No obstant, Barrera va assegurar que “la seua negativa és absolutament rotunda” i que la titular de la finca vol conèixer “si algú és el culpable dels despreniments” que es van registrar el maig de l’any passat abans de permetre les obres.

El Conselh va demanar a la CHE que actués d’urgència pels despreniments de terra a Valarties

Així mateix, Barrera va apuntar que hi ha un canal que circula a uns setanta metres per sobre de la zona on es va registrar l’allau, que ja s’ha revisat “per conèixer l’estat interior de la instal·lació i poder arribar a conclusions per saber si la bossa d’aigua que va causar els moviments de terra es va generar per les pluges i el desglaç o hi va haver aportacions complementàries que van agreujar la situació”. Barrera va apuntar que ja estan treballant per conèixer les causes dels moviments de terra i va assegurar que, “en cas que s’hagi de reclamar alguna responsabilitat, s’exigirà”.

Aquestes obres van començar el 30 d’octubre passat després que el Conselh Generau demanés a la CHE una actuació d’“emergència” per aturar els abocaments, que podrien posar en risc la fauna autòctona del riu Garona.

tracking