SEGRE

URBANISME PLANIFICACIÓ

Municipis del Pirineu, en contra de suprimir plans urbanístics que sumen 3.600 cases

La Generalitat revisa plans en sòl “no sostenible” i afecta terrenys on és ara possible edificar gairebé 8.000 habitatges || Alguns ajuntaments afectats al·legaran per evitar que els declarin rústics

Imatge d’arxiu d’un edifici inacabat a Espui, on la normativa permet un miler de cases.

Imatge d’arxiu d’un edifici inacabat a Espui, on la normativa permet un miler de cases.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys quatre ajuntaments del Pirineu s’oposen a la supressió de plans urbanístics que sumen més de 3.600 habitatges. Són terrenys inclosos a la llista de sòl urbanitzable que la Generalitat considera “no sostenible”. Després de suspendre-hi la concessió de llicències d’obres el mes d’octubre passat, prepara un nou pla que podria requalificar com a sòl rústic més de seixanta sectors de disset municipis lleidatans, on la normativa en vigor permetia fins ara edificar un màxim de 7.985 habitatges. Bona part d’aquests sectors es van aprovar durant el boom immobiliari previ a la crisi i són anteriors a la normativa actual, que limita la construcció per motius com inundabilitat o pendent del terreny. A la Torre de Capdella, la paralització de llicències afecta sectors vinculats al projecte del resort de Vallfosca amb capacitat per a 1.091 habitatges. Davant de la suspensió de permisos, l’ajuntament va recordar que aquesta mesura arriba en un moment en què Martinsa està liquidant els seus actius i que els terrenys urbanitzables d’Espui podrien tornar a subhastar-se després d’una primera licitació que va quedar deserta.

A Rialp, la suspensió arriba a sòl per a 971 habitatges. L’alcalde, Gerard Sabarich, va indicar que al·legaran al considerar que es tracta d’una retallada excessiva en les reserves de sòl. En la mateixa línia, l’alcalde de la Vall de Cardós, Llorenç Sánchez, es va mostrar partidari conservar almenys part del sòl urbanitzable (que ara suma 907 cases) per a futurs creixements de població. Alt Àneu al·legarà contra la supressió de sectors de Baqueira a Isil i Sorpe, així com tres sectors edificables a l’entorn de València d’Àneu que sumen 673 habitatges.

La Seu és el més afectat però el consistori està a favor de la revisió La Seu és el municipi on major és la incidència de la revisió del sòl urbanitzable i la suspensió de llicències. Afecta la segona fase d’urbanització de l’Horta del Valira (l’anomenat sector sud-7), on hi ha prevista la construcció de més de 1.800 habitatges, i l’ampliació del polígon industrial de Castellciutat. El regidor d’Urbanisme, Jesús Fierro, va valorar que “ara per ara no hi ha previsió de desenvolupar-los”. Sobre l’Horta del Valira, va explicar que el primer sector es va desenvolupar per complet el 2009 i que les necessitats actuals de sòl no fan preveure per ara el desenvolupament del segon. Sobre el polígon industrial, Fierro va considerar que “encara queden naus disponibles”, per la qual cosa paralitzar aquesta zona “no té cap afectació” per a la ciutat. “Si ampliar el sòl industrial fos una necessitat hi hauria la possibilitat de negociar amb el Govern per avançar-ne la revisió”, va explicar.

tracking