SEGRE

EQUIPAMENTS CONSEQÜÈNCIES DE LES PLUGES

Una allau a la presa de Canelles destrossa una caseta i talla l'accés

Uns 1.000 metres cúbics de roques cauen sobre la base del dic i danyen serveis d’Endesa || La companyia i la CHE afirmen que no hi ha risc per a l’embassament

Imatge presa des de la cota de coronació de les roques caigudes a la base de la presa.

Imatge presa des de la cota de coronació de les roques caigudes a la base de la presa.ENDESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una enorme allau de roques i terra a la presa de Canelles va destrossar la setmana passada una caseta de serveis d’Endesa, titular del dic i la central, i ha obligat a tallar des d’ahir el camí d’accés a la cota de coronació de l’embassament des d’Os de Balaguer. Tant la companyia elèctrica com l’ajuntament i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (responsable del control i la vigilància del Domini Públic Hidràulic) van afirmar ahir que després d’inspeccionar la zona i comprovar els indicadors, entre si, de moviment de terres, s’ha descartat que hi hagi riscos quant a la presa. Tanmateix, la companyia estudia ara la instal·lació de malles a les parets al costat del dic per evitar més afectacions després que les pluges hagin fuetejat les muntanyes de tal manera l’últim any que els despreniments es compten per desenes.

La caiguda de la falca de roca inestable va ocórrer el 26 de novembre i mesurava 25 metres per 15 i per 3 metres, segons la companyia elèctrica, cosa que elevaria a uns 1.000 metres cúbics la massa de terra despresa. Es va emportar una caseta on es trobaven els detectors del nivell de l’embassament, que des d’aleshores s’han de calcular amb un mètode visual. La companyia es va desplaçar ahir a Os de Balaguer i a Estopanyà, els dos municipis on s’ubica la presa, per explicar als responsables municipals com actuaran d’ara endavant. Endesa va informar del despreniment la CHE, Protecció Civil i les subdelegacions del Govern espanyol a Lleida i Osca. La companyia va assegurar que la presa no ha registrat cap dany.

L’alcaldessa, Estefania Rufach, va reiterar que l’empresa titular va garantir que no hi ha cap perill per a l’estabilitat de l’embassament, si bé va admetre que en el moment inicial del despreniment hi va haver preocupació. Fonts de la Confederació, al seu torn, van assenyalar que després d’auscultar la presa, Endesa ha conclòs que no hi ha perill i ha contractat els treballs per consolidar el pendent del marge esquerre. El president del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, el lleidatà Ramon Pérez Mir, va assenyalar que el dic només correria perill si l’allau hagués afectat la zona del pendent a què està unida la presa.

tracking