SEGRE

TRÀNSIT SINISTRALITAT

L'ús del mòbil ja és la primera causa d'accidents de trànsit amb víctimes

Les distraccions al volant van en augment i ja estan darrere d’un de cada quatre accidents amb víctimes a Ponent i són la principal causa de sinistralitat amb ferits o morts (167 aquest any). Els Mossos d’Esquadra han imposat 1.972 multes per aquesta mala praxi en la conducció a les comarques del pla, un 39% més que l’any passat.

Un senglar va causar un accident dilluns a la nit a l’Ll-12 a Albatàrrec.

Un senglar va causar un accident dilluns a la nit a l’Ll-12 a Albatàrrec.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les distraccions al volant s’han convertit en el cavall de batalla de les diferents campanyes de prevenció d’accidents de trànsit, que a Ponent ja són la primera causa de sinistralitat amb víctimes. Segons els Mossos d’Esquadra, un de cada quatre accidents amb ferits o morts a les comarques del pla de Lleida han estat causats per una distracció, en la immensa majoria per l’ús del telèfon mòbil al volant.

Jordi Batista, cap de Trànsit dels Mossos d’Esquadra a Ponent, assenyala que gairebé el 40 per cent dels accidents es produeixen per una sortida de via. Les causes són dos: l’excés de velocitat i les distraccions. Tenint en compte la lesivitat d’aquests accidents, les distraccions són les que causen el nombre més elevat de ferits o víctimes mortals. Aquest any, dels 303 sinistres a la carretera que s’han registrat a Ponent per aquest motiu, 167 van ser amb víctimes. Aquest fet suposa, segons Batista, que les distraccions al volant, i l’ús del mòbil més concretament, s’hagin convertit en la principal causa de sinistralitat, amb un factor recurrent del 26%. El segueix l’excés de velocitat, causa del 15% dels accidents amb ferits o morts. Fins al mes d’octubre d’aquest any, els Mossos han imposat 1.972 sancions per distraccions, davant les 1.419 del mateix període de l’any passat. Això representa un increment del 39 per cent. Segons afirma Batista, han augmentat els recursos per atallar aquesta mala conducta a la carretera i, de mitjana, se sancionen 45 conductors a la setmana per l’ús del mòbil. Quan es fan campanyes de prevenció des del Servei Català de Trànsit, aquesta xifra es dobla. A l’última, del 12 al 18 de novembre, es van imposar 98 multes per l’ús del mòbil a Ponent i al Pirineu. Unes altres vuit sancions van ser a xòfers per visualitzar pantalles mentre conduïen. L’ús d’aquests dispositius es considera incompatible amb l’obligació d’atenció permanent a la conducció, per la qual cosa les sancions es consideren greus. Parlar pel mòbil, utilitzar la missatgeria instantània com el WhatsApp o manipular el GPS suposa una sanció econòmica de 200 euros i la pèrdua de tres punts del carnet.

Jordi Batista

Trànsit de Mossos a Ponent

Han augmentat les distraccions al volant?

No som conscients del risc que suposa l’ús del mòbil mentre conduïm malgrat que sabem que no ho hem de fer. L’ús del mòbil no està prohibit si no es manipula al volant. Hem de tenir clara la consigna de “mans al volant i ulls a la carretera”. És molt simple.

Quina conseqüència tenen en la sinistralitat?

Ara les distraccions ja són la primera causa d’accidents amb víctimes a Ponent, amb 167 sinistres en el que va d’any. La intenció de la reforma de Trànsit és equiparar-ho al consum d’alcohol o l’excés de velocitat, perquè és molt perillós conduir mentre s’escriu un missatge. A més, cada vegada hi ha més joves que condueixen i són el col·lectiu més vulnerable.

Quines mesures es prenen per prevenir aquesta conducta?

Fins ara els pilars de prevenció dels Mossos a la carretera eren tres: velocitat, alcohol i drogues i seguretat passiva. Ara en tenim quatre, amb les distraccions, i s’han augmentat els recursos. Però és difícil detectar-la si no veiem el conductor amb el mòbil a la mà i molts no ho admeten.

Els animals provoquen 481 accidents a Ponent Quatre de cada deu accidents que es registren a les comarques de Ponent es produeixen per una sortida de via. Les causes són dos: la irrupció sobtada d’un animal a la carretera i les distraccions. La primera és la que provoca el nombre més elevat d’accidents, però normalment sense víctimes, mentre que la segona causa un major nombre de sinistres amb víctimes. En el que va d’any, els Mossos han comptabilitzat 481 accidents per fauna al pla de Lleida, dels quals només en un cas hi va haver una víctima. Al conjunt de Catalunya, aquesta xifra s’eleva als 2.500, dels quals uns 2.000 són per senglars. Dilluns a la nit es va produir un sinistre per un senglar a l’Ll-12 a Albatàrrec quan l’animal va col·lidir amb dos vehicles, sense ferits. Els Mossos aconsellen impactar amb l’animal abans que sortir del carril per evitar danys als ocupants del vehicle.

tracking