SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Un banc adquireix gairebé la meitat de la central termosolar de les Borges

El Sabadell es queda la participació d’Abantia i hi segueixen Comsa i Avançsa

Imatge d’arxiu de la termosolar de les Borges Blanques.

Imatge d’arxiu de la termosolar de les Borges Blanques.T. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Banc Sabadell ha adquirit gairebé la meitat de l’accionariat de la central termosolar de les Borges Blanques, una instal·lació que es va inaugurar el novembre del 2012 i la rendibilitat de la qual s’ha vist perjudicada des del principi per les successives retallades de l’Estat a les energies netes. Sinia Renovables, filial de l’entitat bancària per a inversions al sector energètic, ha aconseguit la participació del 47,5 per cent que corresponia al grup Abantia, un dels promotors de la planta que actualment es troba en procés de liquidació. La resta dels accionistes es manté sense canvis: el grup Comsa en conserva un 47,5% i l’empresa pública de la Generalitat Avançsa, el 5% restant.

Així ho van confirmar ahir fonts de l’entitat bancària, que van xifrar aquesta adquisició en 11,8 milions d’euros. Van puntualitzar que part d’aquesta xifra correspon a la cancel·lació de deutes d’Abantia amb l’entitat bancària i la resta, a una aportació per part d’aquesta. La termosolar de les Borges Blanques és una instal·lació pionera a tot el món que combina l’aprofitament de l’energia solar amb la generació d’electricitat mitjançant biomassa, cosa que li permet funcionar durant les vint-i-quatre hores del dia. Construir-la va requerir una inversió de 169 milions.

Els promotors ja van manifestar preocupació pels resultats econòmics de la termosolar a l’acte d’inauguració de la planta, el juliol del 2013. Cinc anys després, Abantia va manifestar que mai va aconseguir rendibilitzar la seua aportació, de 36 milions d’euros. En el marc de litigis al jutjat social, va argumentar que canvis legislatius al sector de les renovables, com l’impost a la comercialització d’electricitat el 2013 i el sistema de retribucions a les energies netes que va entrar en vigor el 2014 (i que va forçar el tancament de les plantes d’assecatge de purins) van tenir “un impacte molt negatiu en la rendibilitat i els resultats” d’aquest grup empresarial.

En el cas de la termosolar de les Borges Blanques, Abantia va especificar que la inversió de 36 milions d’euros “no s’ha pogut rendibilitzar”. Aquesta empresa va perdre també els quatre milions que va invertir en la planta d’assecatge de purins de Sava a Miralcamp. Aquesta última va sortir a subhasta després del tancament el 2014 i va reobrir l’any passat de la mà d’un nou propietari, l’empresa Audax Green.

tracking