SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Reclusió psiquiàtrica durant dinou anys per a l'homicida d'Alfarràs

L’Audiència li aplica l’eximent complet per alteració psíquica com va decidir el jurat que el va declarar culpable || Ingressarà en un centre psiquiàtric penitenciari

El condemnat, Josep Sopena, durant la celebració al judici a l’Audiència de Lleida.

El condemnat, Josep Sopena, durant la celebració al judici a l’Audiència de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha dictat l’ingrés a un centre psiquiàtric penitenciari durant un màxim de dinou anys per a Josep Sopena per haver matat Aquilino Rubio, de 56 anys, i ferir greument la seua filla, de 35, el 19 de maig del 2016 a Alfarràs. El tribunal l’absol dels delictes d’homicidi i d’homicidi en grau de temptativa a l’aplicar-li l’eximent complet per alteració psíquica, tal com va establir el jurat popular que el va declarar culpable d’aquests fets per unanimitat. D’aquesta manera, evita la presó però serà reclòs en un centre psiquiàtric penitenciari.

A més, el tribunal li imposa deu anys més de llibertat vigilada i li prohibeix portar armes durant el mateix període. També haurà d’indemnitzar la víctima amb més de 162.633 euros. El jurat va declarar Sopena culpable de matar de múltiples ganivetades la víctima i ferir greument la seua filla, encara que va demanar que no ingressés a la presó a l’entendre que quan ho va fer “tenia totalment anul·lades les capacitats cognitives i de discerniment” a causa d’un brot de l’esquizofrènia paranoide que té, i que es trobava sota l’efecte de l’alcohol i les drogues. Uns fets que els nou membres del jurat van qualificar d’homicidi i no d’assassinat al no veure provat que Sopena “volgués infringir el màxim dolor a les víctimes” malgrat les setanta punyalades.

L’Audiència assenyala que l’internament ha de ser en un centre psiquiàtric penitenciari, on Sopena està des de fa dos anys, perquè ofereix les mesures de contenció que necessita per al tractament i serveix també per “conjurar el perill o risc que representa”, tenint en compte que la patologia se li ha anat agreujant. Tanmateix, admet que podria plantejar-se que ingressi en un centre no penitenciari, com sol·licita la defensa, exercida per l’advocat Carles López, si hi ha una evolució favorable. La Fiscalia i l’acusació particular, representada per l’advocat Xavier Prats, sol·licitaven un internament de vint-i-quatre anys.

D’altra banda, la Fiscalia acusa d’assassinat un veí de Binèfar que va degollar el seu pare el juliol del 2017 però aprecia l’eximent d’alteració psíquica, per la qual cosa commutaria la presó permanent per un psiquiàtric.

tracking