SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Griñó compra la planta de biogàs d'Almenar en ple concurs i la mantindrà en servei

La seua participació passa del 15% a més del 94% i presentarà a partir del gener la proposta de conveni als creditors || Ja ha comunicat als ramaders que continuarà tractant els purins de 130 granges

El portaveu d’Ipcena i membres de la plataforma contra la planta de compostatge ahir a Lleida.

El portaveu d’Ipcena i membres de la plataforma contra la planta de compostatge ahir a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup empresarial Griñó ha adquirit la planta de biogàs d’Almenar, en concurs de creditors des del mes de maig passat. Ha passat d’una participació minoritària del 15% a tenir a les seues mans el 94,4 per cent de l’accionariat i ja ha comunicat als usuaris que té intenció de mantenir-la en funcionament. Aquesta instal·lació ocupa onze persones i tracta els excedents de purins de 130 granges d’Almenar i de localitats veïnes com Alfarràs, Almacelles i Algerri.

La firma Griñó Yield va adquirir el mes d’octubre passat la participació de Bioenergías del Este (filial del grup Amda), que tenia el 76 per cent de les accions. Juntament amb el 15% que ja posseïa, es converteix en l’accionista majoritari, mentre que els ramaders agrupats a la SAT del Porquí d’Almenar mantenen la participació inicial del 5,6%. Fonts pròximes al procediment concursal van apuntar que correspondrà a Griñó presentar una proposta de conveni als creditors a partir del mes de gener vinent. Si aquesta és acceptada, la planta podria superar el concurs.

L’empresa de la planta de biogàs, Bioenergía de Almenar, va entrar en concurs amb un actiu d’onze milions d’euros i un passiu de vuit, dels quals set milions corresponen al crèdit de l’Institut Català de Finances (ICF) que va fer possible construir el complex. Negociar un pagament fraccionat amb l’organisme financer de la Generalitat serà un element decisiu a l’hora de plantejar la sortida del concurs, segons van apuntar fonts pròximes al procés. Així mateix, el nou propietari ha avançat als usuaris la seua intenció de revisar en el futur el contracte que fixa els preus per tractar purins. Aquest diari va intentar sense èxit obtenir la versió de Griñó Yield.

La tisorada de l’Estat a les renovables del 2014 (vegeu el desglossament inferior) i dificultats per obtenir les acreditacions de la Generalitat com a empresa gestora de residus han llastat la rendibilitat d’aquest complex, inaugurat fa cinc anys. És una de les plantes de biogàs més grans d’Europa i l’electricitat que genera mitjançant la combustió de metà equival al consum de 6.500 famílies.

tracking