SEGRE

INDÚSTRIA BALANÇ

Els polígons industrials de Lleida només tenen lliure el 30% de la seua superfície

Els polígons industrials de Lleida només tenen disponible el 30% de la superfície, segons les dades que la conselleria d’Empresa va fer públiques ahir. A la demarcació s’ha notat un lleuger repunt en l’ocupació d’aquests equipaments l’últim any i, per exemple, tres empreses han comprat nou parcel·les al polígon de Bell-lloc.

Imatge del polígon La Canaleta de Tàrrega, que està a més del 50% d’ocupació.

Imatge del polígon La Canaleta de Tàrrega, que està a més del 50% d’ocupació.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els polígons industrials de Lleida només tenen disponible el 30% de la seua superfície. Segons un cens que la conselleria d’Empresa va fer públic ahir, la demarcació compta amb un total de 1.953 hectàrees d’activitat econòmica, de les quals 1.365 estan ocupades. Així mateix, a les comarques de Lleida hi ha 126 equipaments d’aquestes característiques, que concentren 1.267 empreses. En els últims mesos s’ha notat un lleuger repunt en l’ocupació dels polígons i només al de Bell-lloc (Vinyes del Mig, desocupat molts anys durant la crisi i que es va començar a comercialitzar el 2010) tres empreses han comprat nou parcel·les durant l’últim any. Així mateix, a Alcarràs (Lo Tossalet Roig) s’han venut més de 13.000 metres quadrats en sis anys. De les xifres del cens es pot destacar que al Pallars Sobirà i Aran no hi ha superfície disponible. En el cas del Sobirà, compta amb 1,8 hectàrees i 21 empreses, mentre que a Aran hi ha 53 firmes en un polígon de 8,77 hectàrees. Aquest cens s’ha elaborat en col·laboració amb les quatre diputacions, consells, ajuntaments, l’Institut Cartogràfic i el departament de Polítiques Digitals. No obstant, la Cambra de Comerç va xifrar el març de l’any passat en més de 3.000 les hectàrees de sòl industrial a la demarcació, la qual cosa podria deure’s al fet que al cens de la Generalitat falten encara 48 municipis de tot Catalunya, segons Empresa.

La directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, va dir que l’arxiu “serveix de base per definir actuacions que millorin la competitivitat dels polígons i de les empreses”. Va assenyalar que “és una eina clau per facilitar l’atracció d’inversions perquè les firmes que vulguin instal·lar-se puguin conèixer què ofereix cada territori”. La plataforma ofereix informació sobre la connectivitat a internet mitjançant fibra òptica, que al pla arriba a més del 70% de les instal·lacions i al Pirineu al 50%. Actualment, l’Institut Català del Sòl (Incasòl) té en venda deu de parcel·les a Bell-lloc i Alcarràs a preus que oscil·len entre els 39 i els 53 euros el metre quadrat.

Així mateix, van afirmar que empreses locals i del sector logístic ja han mostrat el seu interès per adquirir parcel·les. La informació que ofereix la Cambra de Comerç corrobora la falta de sòl industrial a la capital. Així, indica que al polígon del Segre només hi ha 20.000 metres quadrats lliures, i al de Camí dels Frares, cap, mentre que els polígons privats, gaire més petits, tampoc tenen a penes sòl. Fonts del sector van precisar que sí que hi ha naus desocupades, però el problema és que és difícil que s’adaptin a les necessitats d’empreses que volen comptar amb noves instal·lacions.

Tramiten el primer nou polígon en una dècada a la capital La Paeria iniciarà la setmana que ve la tramitació del primer nou projecte de polígon industrial a Lleida ciutat en més d’una dècada. En concret, la comissió municipal d’Urbanisme debatrà l’aprovació inicial del planejament per habilitar un polígon de 36,1 hectàrees al peu de l’Ll-11, molt a prop de Camí dels Frares, que tindrà 233.360 metres edificables. Els seus actuals promotors han reflotat –introduint canvis en el pla parcial que han de ser aprovats per la Paeria– un projecte que en el seu dia va quedar paralitzat per la crisi. Oferirà parcel·les d’un mínim de 2.500 metres quadrats per a naus mitjanes i grans. Fonts de la societat promotora destaquen que ara no hi ha sòl industrial disponible d’aquestes característiques a la capital, per la qual cosa les empreses que ho necessiten se n’han d’anar a altres municipis.

tracking