SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Tracjusa tractarà purins al març i “compartirà riscos” amb una firma

Els ramaders busquen un acord per protegir-se davant de pujades del gas i imprevistos

Imatge recent de les instal·lacions de la planta de Tracjusa.

Imatge recent de les instal·lacions de la planta de Tracjusa.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La planta d’assecatge de purins de Tracjusa, a Juneda, tornarà a funcionar el març del 2019 després de passar cinc anys tancada per retallades de l’Estat a les energies renovables. Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), l’associació propietària del complex que reuneix més d’un centenar de ramaders de les Garrigues, busca ara un acord amb una empresa del sector energètic per “compartir riscos” que afectin els resultats econòmics de la planta, com pujades del preu del gas natural, avaries i altres imprevistos.

El GAP planteja que una empresa externa assumeixi aquests riscos a canvi de beneficiar-se de la venda de l’electricitat que la planta produeix mitjançant cogeneració a l’assecar els purins. Els ramaders, per la seua part, s’assegurarien així el tractament de l’excedent de purins de les seues granges a un preu sense oscil·lacions. La direcció de l’entitat presentarà ben aviat aquesta proposta als seus socis i va assenyalar que per ara no hi ha un acord tancat.

Les noves primes, de menor quantia que les anteriors, porten a buscar col·laboració externa

Els preparatius per reobrir Tracjusa arriben un any i mig després de la posada en marxa de la planta de Vag, també de Juneda i en mans d’aquesta associació de ramaders. En el cas de Tracjusa, els propietaris busquen col·laboració externa arran de les noves primes per generar electricitat.

El ministeri per a la Transició Ecològica va publicar el mes de novembre passat les noves primes per generar electricitat, per donar compliment a les sentències del Tribunal Suprem que exigeixen revertir la tisorada de l’any 2014. Després d’una primera modificació que va permetre obrir les plantes de menys de quinze anys (a Lleida, la de Vag i la de Miralcamp), l’actual ha inclòs instal·lacions de fins a 25 anys, la qual cosa obre la porta a reobrir tant Tracjusa com la d’Alcarràs. Tanmateix, la quantia de la prima és ara menor que abans, una cosa que condiciona la reobertura de les plantes més antigues. Els plans per reobrir Tracjusa prenen forma quan, a Almenar, Griñó ha adquirit la planta de biogàs en concurs i la manté en servei (vegeu SEGRE d’ahir).

tracking