SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El Segrià estalvia 10.000 euros en un mes del cànon de l'abocador amb el porta a porta

En els primers 18 municipis on es va aplicar aquest sistema de recollida d’escombraries || El reciclatge es dispara a la comarca fins al 80% davant del 20% que es registrava durant els últims anys

Imatge de la recollida porta a porta a Alcarràs dilluns, el primer dia que es va aplicar el sistema.

Imatge de la recollida porta a porta a Alcarràs dilluns, el primer dia que es va aplicar el sistema.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell del Segrià s’estalvia més de 10.000 euros al mes en el cànon per portar les escombraries a l’abocador en els primers 18 municipis on es va aplicar aquest sistema de recollida d’escombraries. Aquestes són les dades del mes de novembre passat, quan es van registrar índexs de reciclatge del 89% en algunes localitats, davant del 20% que es registrava durant els últims anys. A aquestes xifres s’hauran de sumar les d’Alfarràs, Almenar, Alguaire (que va començar el 19 de novembre) i Alcarràs (l’últim a sumar-s’hi, dilluns de la setmana passada), per la qual cosa l’estalvi serà encara més gran quan s’incorporin aquestes poblacions als resultats de reciclatge. La presidenta de la corporació, Maria José Invernón, va explicar ahir que “és una bona notícia per als ciutadans” perquè es podrien beneficiar d’aquests resultats amb una reducció en el preu del rebut d’escombraries (vegeu el desglossament). Per una altra banda, el responsable de Medi Ambient, Joan Ibars, va apuntar que l’any passat la fracció rebuig (que va al dipòsit) suposava un 75% del total d’escombraries recollides, mentre que des de l’aplicació d’aquest sistema s’estan donant índexs del 15%.

La Portella, Corbins, els Alamús, Artesa, Puigverd, Aspa i Sunyer (que va començar a aplicar el porta a porta l’1 d’octubre) van generar el novembre 13,2 tones de fracció rebuig davant les 147 del mes de novembre del 2017, fet que representa un estalvi de 3.940 euros en el cànon (35,6 euros per tona el 2018). Cal destacar que només el primer mes en què es va posar en marxa el sistema es va reduir un 88% la fracció resta i el reciclatge va arribar al 85%, segons les dades facilitades pel consell del Segrià. D’altra banda, a Soses, Seròs, Sudanell i Montoliu (que s’hi va sumar el 15 d’octubre) van ser 6,9 tones davant les 128 del 2017, amb un estalvi de 3.594 euros. Així mateix, a Almatret, la Granja, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida i Torrebeses (que van desplegar el sistema el 29 d’octubre) es van recollir 16,9 tones de fracció rebuig i en el mateix període de l’any passat van ser 102, fet que representa 2.409 euros menys en el cànon de residus, que el consell del Segrià paga a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i després repercuteix als ajuntaments al rebut d’escombraries.

Quinze municipis més van optar per les illes de contenidors, que també han millorat el reciclatge

Cal recordar que quinze municipis més del Segrià van optar pel sistema de les illes de contenidors, que també ha permès augmentar els índexs de reciclatge.

El rebut de la brossa es reduirà el 2019 La presidenta del consell del Segrià, Maria José Invernón, va explicar ahir que “a finals de l’any que ve intentarem començar a reduir el preu dels rebuts d’escombraries” als 22 municipis del porta a porta, una vegada disposin dels resultats d’un any sencer. En aquest sentit, alguns ajuntaments com el de Puigverd ja van aprovar el 2017 un augment del preu del rebut pel nou sistema.

tracking