SEGRE

MUNICIPIS MEDI AMBIENT

Alerten de l'escàs cabal del riu Garona a Bossòst

El Conselh exigeix a la Confederació que fixi un cabal ecològic

Estat de la Garona al seu pas per Bossòst aquesta setmana.

Estat de la Garona al seu pas per Bossòst aquesta setmana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Bossòst alertarà tant Endesa com Generación Aranesa, les dos hidroelèctriques que exploten el cabal de la Garona al seu pas per la població, arran de l’escàs cabal al tram urbà del riu que es registra aquests dies. Així ho va assegurar ahir l’alcalde, Amador Marqués, davant de la mala imatge i el perjudici que comporta el curs sec a la localitat. Les dos empreses asseguren que compleixen els mecanismes de gestió hidràulica. Endesa afirma que torna al riu el cabal que capta i que garanteix l’estabilitat de l’aigua embassada a la Val, mentre que Generación Aranesa, que treballa a Bossòst des de fa un segle i subministra la llum a gairebé el 80 per cent dels habitatges, remarca que reutilitza l’aigua que abans turbina la central d’Endesa i que després la deriva al riu passat el tram urbà. A més, afegeix que aquesta és una situació que també es produeix aigües a dalt en altres poblacions.

Per la seua part, el síndic, Carlos Barrera, va assenyalar que aquesta situació es produeix tots els anys per aquesta mateixa època ja que a l’explotació hidràulica cal sumar-hi els mesos d’estiatge hivernal que empitjora si no plou ni neva, com ha passat alguns mesos.

Per aquesta raó, el Conselh Generau reclama a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que estableixi un cabal ecològic, “un tant per cent que es correspongui amb el cabal real” per posar fi a un problema d’anys ja que ni les empreses, ni l’ajuntament ni la CHE no s’han pogut posar d’acord en aquest assumpte. Barrera va remarcar que no és una problemàtica que afecti tan sols Bossòst, ja que Endesa té centrals en diverses localitats araneses des de la central de Benòs, a Es Bòrdes, aigües avall. En aquest sentit, fonts de la CHE van indicar que no hi ha un cabal ecològic establert per a aquest tram de manera que caldrà respectar les concessions de cada empresa. Van indicar també que la situació és excepcional per la falta d’aportacions i que ja es planteja en el nou pla de conca.

tracking