SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Intoxicats set adults i tres nens a Juneda a causa de la mala combustió d'un braser

L’accident va passar dissabte a la nit i van ser evacuats a l’hospital Arnau || Vuit van rebre l’alta hores després i dos van ser traslladats al Moisès Broggi per ser tractats a la cambra hiperbàrica

La intoxicació es va produir dissabte a la nit a Juneda.

La intoxicació es va produir dissabte a la nit a Juneda.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Deu persones, set adults i tres nens, van resultar intoxicades per monòxid de carboni dissabte a la nit a causa de la mala combustió d’un braser en una torre al municipi de Juneda, segons van informar ahir els Bombers de la Generalitat i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Els set adults i tres nens de 5, 8 i 14 anys, van ser evacuats en quatre ambulàncies del SEM a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida per tal de ser atesos com a conseqüència de la intoxicació per monòxid de carboni amb nàusees, entre altres símptomes. Set d’ells presentaven un pronòstic menys greu, mentre que tres més tenien un quadre lleu, segons va informar el SEM.

Les claus

  • Avís a les 23.07 hores. Els serveis d’emergència van rebre, a les 23.07 hores, l’avís de la intoxicació en un immoble de la partida de la Coma de Juneda.
  • Hospital. Deu persones van ser traslladades pel SEM a l’hospital Arnau de Vilanova. Vuit van rebre l’alta hores després i dos van ser traslladades a l’hospital Moisès Broggi.
  • A Barcelona. Les dos persones, que van ser posteriorment traslladades fins a l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, es van sotmetre a un tractament a la cambra hiperbàrica.

Els serveis d’emergència van rebre l’avís a les 23.07 hores de dissabte. Es va produir en una torre situada a la partida de la Coma, als afores del poble, entre Puiggròs i les Borges Blanques.

Vuit dels intoxicats van rebre l’alta hores després a l’Arnau de Vilanova mentre que uns altres dos van ser traslladats a l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí perquè se sotmetessin a un tractament a la cambra hiperbàrica. Es fa a base d’oxigen pur en alta pressió per poder eliminar el monòxid de carboni. La cambra garanteix el transport d’oxigen als teixits, fins i tot quan l’hemoglobina i els glòbuls rojos no es troben en condicions de fer-ho, com ocorre en intoxicacions per gasos d’aquest tipus.

L’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va explicar que “ens han dit que són diverses parelles amb fills que estaven sopant. És una zona amb alguna torres, magatzems i granges”.

Per una altra banda, quatre membres més d’una família també van resultar intoxicats dissabte per la mala combustió d’una caldera en un habitatge de Vallgorguina, al Vallès Oriental.

Una de les intoxicacions més grans per monòxid de carboni a Lleida es va produir el febrer de l’any 2015 a Vilanova de la Barca, quan 39 persones d’entre 4 i 80 anys van haver de ser ateses a causa de la mala combustió d’una estufa de propà a linterior de la penya barcelonista del poble on havien acudit a veure la retransmissió d’un partit del Barça contra el Vila-real. En aquella ocasió, onze persones van ser evacuades al Moisès Broggi.

Afectats per inhalar monòxid de carboni La mala combustió de brasers i calderes, entre altres, provoca la intoxicació per monòxid de carboni (CO2). Si el cas és de certa gravetat, els afectats són evacuats a l’hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí per tal de rebre tractament a la cambra hiperbàrica. Al centre, especialitzat en aquest tipus de casos, reben un tractament preventiu d’una hora per poder eliminar el monòxid de la sang. La cambra hiperbàrica accelera la recuperació en la intoxicació ja que els pacients reben oxigen al 100 per cent sota pressió (com si fossin sota el mar).

tracking