SEGRE

PATRIMONI DELICTES

Pugen els espolis de restes arqueològiques a Ponent

Els infractors són col·leccionistes experts que venen fòssils i monedes a internet || La Noguera i la Segarra, les més afectades

Una de les extraccions al nucli de Santa Engràcia, a Tremp.

Una de les extraccions al nucli de Santa Engràcia, a Tremp.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals han registrat durant les últimes setmanes un augment dels espolis en jaciments arqueològics i paleontològics de Ponent, amb la Noguera i la Segarra com les comarques més afectades. Segons la cap regional dels Rurals al Pirineu, Anna Servent, “més enllà de recuperar el material espoliat, el que realment ens preocupa és el mal que aquests robatoris provoquen al territori, on es perd molta informació arqueològica”.

En la majoria de casos es tracta de col·leccionistes que saben on trobar fòssils, monedes o restes de la Guerra Civil i utilitzen tota mena d’eines per deteriorar el patrimoni natural i cultural. Respecte al repunt d’aquests delictes, que poden ser castigats amb multes de fins a 6.000 euros i penes de dos anys i mig de presó, Servent troba una explicació en l’increment de la demanda a través d’internet. “A banda dels infractors que espolien aquests objectes per a ells mateixos, el mercat a la xarxa ha provocat que cada vegada hi hagi més persones que busquen restes arqueològiques i paleontològiques per vendre-les i treure’n qualsevol benefici.”

A tot Catalunya s’han detectat aquest any un total de 19 infraccions, el doble que el 2017

La zona en la qual s’ha registrat més nombre d’infraccions en jaciments paleontològics és el nord de la comarca de la Noguera, seguida del Pallars Jussà i l’Alt Urgell. A nivell arqueològic, la Segarra i l’Urgell són les més afectades.

Respecte al conjunt de Catalunya, els Rurals han detectat en el que va d’any un total de dinou infraccions, xifra que representa el doble que l’any passat i nou vegades més que l’any 2008. Els casos que s’han detectat recentment van ser el robatori de fòssils a Tremp, concretament al nucli de Santa Engràcia. En un d’aquests, l’autor o autors van utilitzar una serra radial per extreure’ls, de manera que els Agents Rurals creuen que es que es tracta de persones que es dediquen al col·leccionisme.

Per fer front a aquesta problemàtica, el cos ja va implementar l’any passat un procediment específic de treball, amb l’objectiu de formar els agents i saber quan han de decomissar aquests objectes.

tracking