SEGRE

SANITAT ATENCIÓ

Queixa a l'Arnau per donar d'alta una mare del Pallars amb la seua filla nounada a l'UCI

L’ICS recorda que és l’habitual i la família denuncia que això perjudica especialment el Pirineu || Lamenten haver hagut de buscar allotjament a Lleida ciutat per poder estar a prop de la nena

Imatge d’arxiu de la unitat de nounats de l’Arnau de Vilanova de Lleida.

Imatge d’arxiu de la unitat de nounats de l’Arnau de Vilanova de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una parella del Pallars ha interposat aquesta setmana una queixa davant de l’Institut Català de la Salut (ICS), després que l’Arnau de Vilanova de Lleida atengués el part de la seua filla el dia 17 passat. Al tractar-se d’un naixement prematur, durant el vuitè mes de gestació, la mare va ser traslladada des de l’hospital de Tremp al centre lleidatà i la nena va ingressar el dia 20 a la unitat de cures intensives (UCI) al detectar-li icterícia. El problema va sorgir quan la mare va rebre l’alta al matí següent, el dia 21, amb la seua filla encara ingressada. Això va obligar la parella a buscar allotjament a la capital del Segrià per poder estar al costat de la nounada.

Per a la família, això va ser una demostració de “falta d’empatia” en un moment delicat per a ells, una cosa que perjudica especialment els qui viuen en comarques de muntanya i als municipis més allunyats de la capital. Per la seua part, fonts de l’ICS van recordar que aquest és el procediment habitual (vegeu el desglossament). Els pares de la nena van poder instal·lar-se a l’habitatge d’uns amics de la família a Lleida fins que la nena va rebre l’alta hospitalària, la vigília de Nadal.

El pare, Xavier Pedemonte, va exposar el seu malestar en una publicació a través de la xarxa social Twitter. Arran d’aquesta, l’ICS va contactar amb ell i el va instar a reunir-se amb responsables d’atenció a l’usuari per exposar els motius de la seua queixa. “Ens han dit que això és el que hi ha”, va dir després de la reunió, el mateix dia que la nena va rebre l’alta. Pedemonte, edil de la CUP i tinent d’alcalde de Soriguera, va reconèixer que l’hospital va obrar d’acord amb el procediment establert, però va apuntar que “es pot entendre que hi hagi motius com falta d’espai i de llits, però aquests problemes acaben traslladant-se al pacient”.

Per aquesta raó, va afegir, va formular la seua queixa per donar testimoni d’una situació que considera inadequada i que afecta nombroses famílies. Precisament, la publicació d’aquesta queixa a les xarxes socials va donar peu que altres persones responguessin exposant situacions similiares, viscudes al llarg de diversos anys en diferents centres hospitalaris de Catalunya. També va propiciar l’intercanvi d’opinions entre els qui defensen la necessitat de facilitar en la mesura possible que les famílies siguin a prop dels seus fills nounats quan aquests ingressen en cures intensives i els que consideren que brindar allotjament als progenitors excedeix les funcions d’un centre hospitalari.

“Som sensibles a aquesta qüestió, però és complicat de resoldre” L’Institut Català de la Salut va instar la família a reunir-se amb responsables d’atenció el pacient quan va conèixer la seua queixa a través de les xarxes socials. El gerent a Lleida, Jordi Cortada, va assenyalar que “tot suggeriment contribueix a millorar” i que l’ICS “és sensible” a aquesta qüestió, encara que va apuntar que és “difícil de solucionar”. “Som conscients que en patologies pediàtriques els pares estan implicats en la cura dels menors”, va exposar, i va reconèixer que l’ingrés d’un nounat a l’UCI “és un moment complicat per a les famílies”. Tanmateix, va apuntar que, si bé el centre disposa d’un espai amb butaques per als familiars, “no podem facilitar-los llits”, una cosa que es limita a persones que reben atenció mèdica. Va afegir que el projecte d’una nova unitat de nounats, les obres de la qual podran iniciar-se a la primavera, suposarà una millora en l’espai disponible per a les famílies.

tracking