SEGRE

INDÚSTRIA MINERIA

Primers tràmits per a les investigacions prèvies a l'extracció de cobalt a Gerri

La Generalitat admet la sol·licitud per estudiar la presència d’aquest mineral en una zona de 10 quilòmetres quadrats || Geòlegs s’oposen al projecte i l’ajuntament en demana més informació

Superfície de la mina

Superfície de la mina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha admès definitivament la sol·licitud del permís d’investigació minera a Gerri de la Sal, una de les primeres autoritzacions per poder obrir les mines de cobalt, níquel i coure a la zona de Peramea. Segons consta en un dels projectes presentats per la promotora del projecte (Cobalt Rock SL, amb seu social a Barcelona) a la Generalitat, l’àmbit d’estudi comprèn una superfície d’uns deu quilòmetres quadrats i inclou els nuclis de Peramea, Bretui i Balestui.

De moment, l’empresa preveu dur a terme un estudi sobre el terreny per analitzar si al subsòl hi ha presència d’aquests minerals. El cobalt és un material escàs que s’utilitza en la fabricació de les bateries dels telèfons mòbils i que és prioritari en el mercat europeu perquè té molta demanda.

Primer duran a terme un estudi sobre el terreny per veure si hi ha presència d’aquest mineral al subsòl

Mentrestant, la Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al Desenvolupament i l’Ordenament Territorial s’oposa al projecte i el seu president, Josep Maria Mata, va assegurar que “no és rendible obrir unes mines en aquesta zona”, perquè “s’hauria d’aprofundir molt en el subsòl”. No obstant, Mata va assenyalar que “la presència d’aquests minerals és escassa”, tot i que Baix Pallars és un dels pocs llocs de Catalunya on es pot trobar cobalt.

Per la seua part, l’alcalde, Josep Maria Semino, va explicar que “demanarem més informació sobre el projecte per veure si cal emprendre alguna acció”.

Així mateix, des de la conselleria d’Empresa van apuntar que de moment el projecte es continua tramitant, encara que ja van assegurar que per poder dur a terme prospeccions i sondejos s’hauran de demanar més permisos a més del que actualment hi ha sobre la taula de la Generalitat. A més, ara s’ha obert el termini per presentar al·legacions al permís d’investigació.

La zona on volen fer inspeccions es troba dins del Geoparc de la conca de Tremp i és un espai pròxim a l’Estany de Montcortès. Els geòlegs ja van advertir dels riscos hídrics que poden donar-se si les prospeccions no es fan correctament, perquè el llac s’alimenta d’aigües subterrànies (vegeu SEGRE del dia 10 d’octubre).

A Peramea ja hi va haver a començaments del segle XX una mina d’on s’extreien minerals de cobalt que s’utilitzaven per fabricar elements ornamentals. La mina Solita va tancar el 1959 per conflictes entre propietaris, explotadors i administradors.

Dos projectes més per extreure or i tungstè a Salau i la Noguera A Lleida hi ha actualment dos projectes més de mines. El primer és el de Salau, per trobar or i tungstè (material que s’utilitza en la fabricació de bombetes i xips). La Generalitat ha exigit a Neometal Spania estudis ambientals més exhaustius que donin resposta als possibles riscos que es van plantejar en les al·legacions que van presentar des del territori (vegeu SEGRE del 14 de desembre). Mentrestant, una empresa aragonesa tramita permisos davant de la Generalitat per buscar or als termes municipals de Balaguer, Térmens i Menàrguens. En total, la Generalitat té sobre la taula tretze projectes per extreure minerals a la demarcació i les comarques de Lleida tenen 119 explotacions obertes, totes a l’aire lliure, així com la gran majoria de les que hi ha a Catalunya, on només n’hi ha cinc de subterrànies i es concentren a la demarcació de Barcelona, segons dades de la Generalitat.

tracking