SEGRE

HISTÒRIA

La Granadella recrea la batalla viscuda a la guerra civil

Actes demà diumenge també a El Soleràs en record de la contesa

La Granadella recrea la batalla viscuda a la guerra civil

La Granadella recrea la batalla viscuda a la guerra civilSTEFI GABRIELLE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un hospital de sang, soldats, canons, bombes, trinxeres, sirenes antiaèries, un camió i molta, molta pólvora. Aquest matí no faltava pràcticament res a La Granadella per retrocedir vuitanta anys en el temps i reviure els bombardejos i combats que van arrasar la localitat durant la Guerra Civil. Tot i que les bombes van assolar els veïns durant més d’una setmana, la jornada més tràgica es va viure el 24 de desembre de 1938, quan van morir quatre persones, entre elles dos nenes. Per recordar la por a la barbàrie que es va viure durant aquells dies, una quarantena de ‘soldats’ dels grups de recreació Exèrcit de l’Ebre, l’Associació Catalana de Col·leccionistes d’Uniformes Històrics (ACCUH) i DidPatri, entre altres, han escenificat l’episodi bèl·lic aquest dissabte amb tota mena de detalls.

A més del bombardeig de la vigília de Nadal a la plaça Pla de la Vila, han rememorat per primera vegada l’entrada de l’exèrcit nacional, que no ho va tenir gens fàcil. "Després d’un primer combat a la plaça, els soldats del bàndol nacional es pensaven que no quedava ningú del bàndol republicà i els van metrallar des del campanar", ha explicat aquest matí el secretari de l’Exèrcit de l’Ebre, Pere Ventura, al mateix temps que ha afegit que "amb aquest atac sorpresa van deixar molt tocats als nacionals i, mentre pujaven a dalt del campanar, el franctirador va poder escapar baixant pel cable del parallamps".

La reacreación de la barbàrie de la guerra continuarà demà diumenge a El Soleràs amb una visita a la fossa comuna excavada i una reacreació de l’hospital de sang.

tracking