SEGRE

MUNICIPIS ELECCIONS LOCALS

Un sol alcalde opta a la reelecció al cap de 40 anys governant

El de Granyanella, últim dels que ostenten el càrrec des del 1979 || I es retira el primer edil durant 24 anys de la Vall de Boí

Perelada, en una conferència al saló de turisme Fitur de Madrid.

Perelada, en una conferència al saló de turisme Fitur de Madrid.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només un dels alcaldes elegits les eleccions municipals del 1979, les primeres després del restabliment de la democràcia, segueix al càrrec al cap de quaranta anys a les comarques de Lleida. Es tracta de Ramon Pintó, primer edil de Granyanella que, ja jubilat amb setanta anys, té previst presentar-se a la reelecció per a un mandat més als comicis municipals d’aquesta primavera.

Només dos edils d’aquesta quinta del 1979 es van presentar a les eleccions del 2015 a Lleida. Van ser Pintó i Daniel Górriz, històric alcalde de Prullans, que va morir després de proclamar la candidatura, poc abans de les eleccions. El tercer d’aquests alcaldes històrics de Lleida, Andreu Alet, d’Odèn, ja no va optar a revalidar el càrrec a les darreres municipals i es va retirar fa quatre anys al concloure el mandat.

Joan Perelada va presidir també el consell comarcal de l’Alta Ribagorça entre els anys 1999 i 2011

Un altre dels alcaldes amb més durada al càrrec a Lleida és el de la Vall de Boí, Joan Perelada, que va anunciar que no optarà a la reelecció després de 24 anys al capdavant de l’ajuntament. Perelada va explicar ahir que té intenció de retirar-se per complet de la política per concentrar-se en la seua activitat professional al balneari de Caldes de Boí.

Perelada va arribar a l’alcaldia l’any 1995 i ha ocupat el càrrec des d’aleshores sota les sigles de diferents formacions (vegeu el desglossament). Després d’un primer mandat al capdavant d’una candidatura independent amb democristians d’Unió, es va presentar a les dos següents eleccions al capdavant de llistes de CiU. El 2007, durant el Govern tripartit a la Generalitat, es va presentar com a candidat d’una llista de Progrés Municipal, vinculada al PSC. Des del 2011 ha encapçalat candidatures independents. També va ser president del consell comarcal de l’Alta Ribagorça durant dotze anys, entre el 1999 i el 2011.

Declaracions de la Unesco i fons extraordinaris

“No he canviat de camisa, sinó de paraigua.” Amb aquesta frase resumeix Perelada els canvis de partit al llarg de la seua trajectòria, a la recerca de condicions avantatjoses per al seu municipi. Durant els seus mandats, la Vall de Boí ha obtingut la declaració de patrimoni mundial de la Unesco per al conjunt romànic i les falles, així com la reserva Starlight, i ha accedit a ajuts extraordinaris com la Ribagorça Romànica.

tracking