SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Maials i Almatret, en contra del futur abocador de Riba-roja

L’alcalde ebrenc ajorna qualsevol decisió sobre el dipòsit fins que es reuneixi amb la Generalitat || Els ecologistes denuncien el retrocés que suposa la planta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes de Maials i d’Almatret, David Masot i David Romaní, respectivament, es van reunir divendres passat i l’alcalde de la Ribera d’Ebre es va reunir amb l’alcalde de Riba-roja, Antoni Suárez, per mostrar el seu descontentament per la reactivació del projecte d’un abocador industrial al límit provincial de Lleida, a pocs quilòmetres d’aquestes poblacions lleidatanes. Antoni Suárez es va comprometre a no fer cap més pas en la tramitació del projecte d’abocador de residus industrials fins que s’hagi celebrat una reunió amb la Generalitat, els promotors i els alcaldes de la comarca. Així ho va manifestar en el transcurs del consell d’alcaldes, que es va convocar per tractar exclusivament la polèmica. La gran majoria de representants municipals, a excepció dels d’Ascó, Flix i Tivissa, es van manifestar categòricament en contra de l’abocador perquè truncaria el model econòmic territorial basat en la producció agrària i el turisme de qualitat.

Unes dos-centes persones es van concentrar davant del consell de la Ribera d’Ebre per protestar també contra el projecte. La tramitació de la llicència d’obres a l’ajuntament, sol·licitada el mes de desembre passat, preveu una inversió superior als deu milions d’euros. De fet, Suárez va retreure als ajuntaments crítics que no s’hi pronunciessin en contra quan l’any 2012 el projecte va rebre l’autorització ambiental de la Generalitat i, l’any següent, va ser aprovat el Pla Especial Urbanístic.

Malgrat això, va situar el punt de partida per a les pròximes decisions a partir de la reunió que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar per abans d’acabar el mes amb el departament, l’Agència de Residus, els promotors, l’UTE Griñó-Urbaser, el consistori i els alcaldes de la comarca, a més dels de Maials i Almatret.

Es tracta d’un projecte privat sobre 34 hectàrees i amb la previsió de funcionar durant vint-i-un anys que, de moment, no figura a la planificació de residus de la Generalitat. Per la seua part, Ecologistes en Acció van denunciar que l’abocador de Riba-roja és una nova agressió per al territori i suposa un retrocés en la gestió dels residus de Catalunya.

tracking