SEGRE

LABORAL XIFRES

Un terç dels treballadors de Lleida tenen contractes temporals

Ponent registra la taxa d’empleats en situació d’inestabilitat més alta de Catalunya || La Segarra és la comarca amb més índex d’ocupació indefinida

Vista aèria del Polígon Industrial El Segre, a Lleida.

Vista aèria del Polígon Industrial El Segre, a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la demarcació catalana en la qual més pes tenen els treballs temporals en relació amb el total d’empleats afiliats a la Seguretat Social, segons es desprèn de l’últim informe publicat per l’Idescat al tancament del setembre del 2018. D’aquesta manera, dels 149.407 lleidatans cotitzadors a la Seguretat Social en l’esmentada data, un total de 49.709 estaven contractats a temps parcial, el 33,27%. Aquest percentatge és lleugerament superior al que, en aquell moment, presentava Tarragona, amb un 33,24%. Amb tot, l’elevada temporalitat de la contractació a Lleida no es pot explicar només per la campanya de la fruita, atès que les xifres publicades per l’Idescat pertanyents al març de l’any passat revelen que, quan encara no s’ha iniciat la temporada, Ponent, Pirineu i Aran concentraven 45.895 afiliats amb llocs de treball de durada determinada, que representaven el 31,7% del total dels treballadors.

D’altra banda, en el conjunt de Catalunya, els afiliats a temps parcial van assolir la xifra de 798.293 treballadors a 30 de setembre, el 27,92% del total d’inscrits a la Seguretat Social. En paral·lel al que revelen les xifres de Lleida, respecte al març del passat 2018, la taxa de temporalitat havia repuntat lleugerament des del 27,78%.

Per comarques, l’Alta Ribagorça és la que presenta un pes relatiu més gran de la contractació temporal, un 42,53%. Així, un total de 507 dels 1.192 afiliats ribagorçans al tancament del setembre tenien un contracte de durada determinada. Igualment, el Pallars Sobirà, amb una taxa d’ocupació temporal del 38,92% i el Jussà, amb el 37,99%, confirmen que les comarques pirinenques són on major incidència té aquesta modalitat laboral dins de l’àmbit lleidatà.

Així mateix, a Aran, la temporalitat assolia el 36,48% dels treballadors al final del setembre. L’excepció va ser l’Alt Urgell, amb 1.760 contractats temporals d’un total de 5.847 afiliats, el 30,1%, xifra menor que la de les Garrigues, amb un34,4%, o el Pla d’Urgell, amb el 34,1%.

Als antípodes se situa la Segarra, amb una taxa de temporalitat del 25,25%.

tracking