SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

La Generalitat detecta 99 trams de risc de xoc amb senglars i cérvols a les seues carreteres

Sumen 107 km i la concentració d’accidents més gran es dóna a la C-14 entre Ponts i Oliana || Aquests trams sumen prop de 900 col·lisions amb animals a la xarxa viària lleidatana entre el 2013 i el 2017

Imatge d’arxiu d’un accident pel xoc amb un senglar.

Imatge d’arxiu d’un accident pel xoc amb un senglar.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha detectat 99 trams a la seua xarxa de carreteres a Lleida que concentren xocs de vehicles amb senglars, cérvols i cabirols. Així consta en un estudi elaborat pel departament de Territori i Sostenibilitat, que destaca 107 quilòmetres de la seua xarxa viària a les comarques lleidatanes que han registrat 884 accidents d’aquest tipus entre els anys 2013 i 2017. La majoria d’aquests punts de risc es troben en eixos viaris principals com la C-12, la C-13 i la C-14, i n’hi ha molts més al pla que al Pirineu.

Aquesta delimitació de trams de concentració d’accidents es planteja com un primer pas per establir mesures per tal de millorar la seguretat a les carreteres de la Generalitat fins a l’any 2020. L’informe no inclou les vies de titularitat estatal, ni tampoc les municipals ni de la Diputació. Els 99 trams de Lleida suposen un 25 per cent del total de Catalunya, on n’hi ha 339. Es tracta de segments de 600 metres de calçada on s’han registrat cinc o més col·lisions amb animals des del 2013. Entre aquests segments, destaquen els qualificats com a “prioritaris”, en què el nombre d’accidents d’aquest tipus supera la desena.

Hi ha 24 d’aquests trams “prioritaris” al conjunt de Catalunya, i dos es troben a Lleida. Formen part de la carretera C-14 i sumen una mica més de quatre quilòmetres: un de 2,5 quilòmetres al nord del nucli urbà de Ponts, i un altre d’un quilòmetre i mig al sud de Oliana. Entre els dos sumen 59 accidents per col·lisions amb animals en cinc anys.

Al marge dels punts amb més col·lisions amb fauna salvatge a la xarxa viària de la Generalitat, les carreteres lleidatanes en el seu conjunt han registrat més de 5.000 accidents d’aquest tipus des del 2010. Les xifres han anat en augment al llarg d’aquest període fins a arribar a 981 el 2017. L’informe de Territori, amb data de juliol passat, no recull els accidents del 2018. Durant el primer semestre de l’any passat fregaven ja el mig centenar, una situació que va portar el Govern a anunciar una “ofensiva” per millorar la seguretat.

Aproven el decret sobre la carn de caça

El Consell Executiu va aprovar ahir el decret sobre la carn de caça, una de les mesures anunciades des de fa dos anys per provar de controlar la proliferació de cérvols i de senglars. Elaborat pels departaments d’Agricultura i Salut, aquest reglament té un doble objectiu: d’una banda, donar un incentiu econòmic a la pràctica de la caça al regular i facilitar la comercialització de les peces abatudes, i d’altra banda, garantir la seguretat dels consumidors davant de malalties dels animals com la triquina, que afecta senglars.

El Govern va recordar que el decret s’emmarca en els plans per a la prevenció dels danys ocasionats per fauna salvatge, a fi d’evitar que la sobrepoblació es tradueixi en accidents de trànsit i danys a cultius i pastures. El departament d’Agricultura va indicar que la nova norma “amplia les mesures d’inspecció i control de les peces de caça, tant per motius de seguretat dels consumidors com per conèixer l’estat sanitari de la fauna salvatge per les seues implicacions en l’activitat ramadera (davant la possibilitat de contagis a animals de granja).

Només les peces procedents de caceres autoritzades i sotmeses a inspecció veterinària es podran comercialitzar, i aquestes hauran de manipular-se només en establiments autoritzats per a aquesta tasca. El decret fixa el circuit que haurà de recórrer la carn i les condicions que haurà de complir per vendre-la en condicions d’higiene i seguretat alimentària.

Una vegada abatudes, s’hauran de traslladar senceres a un punt de recollida o a un establiment autoritzat per manipular-les. Cada punt de recollida haurà de tenir una persona amb formació en matèria de sanitat i higiene i registrar cada animal per establir la traçabilitat. Pel que fa als llocs on especejar i tractar la carn, el decret fixa requisits sobre la seua construcció i els equipaments.

El pla de la la Generalitat inclou altres mesures encara pendents, com una llei de caça catalana.

tracking