SEGRE

TRIBUNALS SEGURETAT

Els Rurals, sense pistoles ni porres dos anys després del crim d'Aspa

La direcció general preveu tenir llest el decret aquest any amb més mesures de seguretat i més places || Associacions i sindicats denuncien “indefensió”

Agents rurals

Agents rurals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mateix dia en què dos agents rurals van ser assassinats a trets per un caçador a Aspa, la Generalitat va anunciar noves mesures de seguretat per als membres d’aquest cos mediambiental. Han passat gairebé dos anys (es compleixen el 21 de gener vinent) i els Rurals encara no disposen d’armes curtes ni defenses extensibles per protegir-se. Sobre això, el director general d’Agents Rurals, Marc Costa, va assegurar ahir a SEGRE que el decret d’armes està en marxa i que preveu que estigui a punt aquest any. “No està paralitzat. Segueix el seu tràmit i tenim el ferm compromís de dotar de més recursos i mesures el cos per a la seua seguretat”, va assenyalar. Costa va recordar que, després dels fets d’Aspa, es van canviar els protocols de seguretat. D’aquesta forma, els agents han passat per un curs de formació a l’Escola de Policia de Catalunya i disposen de carrabines i armilles antibales als serveis de caça. Segons Costa, el doble crim d’Aspa va causar “un gran impacte” i hi ha discrepàncies dins del cos sobre les mesures de seguretat que es necessiten. Tanmateix, el director general dels Rurals va destacar que augmentar els recursos i modernitzar les eines disponibles són una necessitat urgent i que es treballa per posar-los en marxa com més aviat millor. En aquest sentit, fa poc temps que han aconseguit el permís de la Guàrdia Civil per renovar 50 carrabines, amb una antiguitat de més de 30 anys, i que aquest any es convocaran 50 noves places d’agents de base.

Des de l’Associació Profesional d’Agents Rurals de Catalunya, Josep Capdevila va demanar al Govern català agilitzar el decret i el pla estratègic del cos per augmentar els recursos i renovar la plantilla, envellida i escassa, segons la seua opinió. En la mateixa línia, Josep Maria Dolcet, de CCOO, va instar a complir els compromisos adquirits després del crim d’Aspa i va assenyalar que com a mínim es necessitarien 300 places més, xifra que està en els plans de la direcció general.

Encara no hi ha decisió sobre la llibertat de l’acusat  La Fiscalia i les acusacions particulars van sol·licitar ahir prorrogar dos anys més la presó per al caçador acusat de matar a trets dos rurals el 21 de gener del 2017 a Aspa. Així ho van sol·licitar en una compareixença davant l’Audiència de Lleida (que encara no ha decidit) per evitar que Ismael Rodríguez pugui sortir en llibertat el proper 24 de gener, quan compleix dos anys de presó preventiva (el màxim que preveu la llei). Les acusacions van al·legar risc de fuga i van recordar que s’enfronta a una petició de condemna de fins a 51 anys de presó. La defensa, per la seua part, va demanar la llibertat de l’acusat al·legant “arrelament, ja que serà pare d’aquí a sis mesos, i que no hi ha risc de fuga”. Segons la defensa, ha admès els fets i una setmana en llibertat ajudaria per preparar la seua defensa. La vista se celebra quan està previst que el judici pel doble crim d’Aspa comenci el 21 de gener vinent, just el dia en què es compleixen dos anys de l’assassinat de Xavier Ribes i David Iglesias, de 43 i 39 anys. El procés començarà abans, el divendres dia 18, amb la selecció del jurat popular. Les sessions és previst que s’allarguin fins al dia 25. La Fiscalia sol·licita 48 anys i quatre mesos de presó per al caçador, petició que en el cas de l’acusació particular s’eleva a 51 anys.

tracking