SEGRE

PATRIMONI OBRES

Les obres de la plaça Major de Tàrrega destapen dos esquelets

Apareixen al costat d’altres restes òssies enterrades a l’antic cementiri parroquial || Es tracta de vestigis d’entre els segles XIV i XVIII que es documentaran

Un dels esquelets que es van trobar ahir durant les obres de la plaça Major de Tàrrega.

Un dels esquelets que es van trobar ahir durant les obres de la plaça Major de Tàrrega.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de reforma de la plaça Major de Tàrrega han posat al descobert restes òssies procedents d’enterraments que es durien a terme al cementiri parroquial de l’antiga església. Concretament, s’han destapat dos esquelets superposats i moltes altres restes òssies disperses, segons va explicar ahir l’arqueòleg Andreu Moya, d’Iltirta Arqueologia SL, empresa encarregada de fer el seguiment de les obres. Moya va afegir que “els dos esquelets segurament van ser enterrats a la fossa i estan ubicats de cara amunt amb els braços creuats entre el tòrax i l’estómac”.

Per la seua part, el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell, Oriol Saula, va detallar que les restes poden datar d’entre els segles XIV i XVIII, ja que “és difícil precisar-ho, perquè l’antic cementiri parroquial va funcionar durant molts segles i no hem trobat cap element o material associat a les restes que pugui ajudar-nos a concretar-ho”.

Els tècnics creuen que van ser enterrats en una fossa de l’antic cementiri parroquial de Tàrrega

L’edil d’Urbanisme, Martí Pijuan, va recordar que l’actuació ja preveia una partida dedicada a treballs arqueològics. Pijuan va afegir que les excavacions arqueològiques finalitzaran avui i les restes òssies seran retirades de la plaça Major per poder seguir amb els treballs de reforma i evitar que aquests es demorin més del que està previst. Entre ahir i avui treballen en l’excavació tres arqueòlegs, dos d’Iltirta i un del museu municipal. Les restes de l’antic cementiri parroquial van aparèixer ahir quan es retirava l’antic enllosat de la plaça.

Les obres de reforma de la plaça Major és previst que s’allarguin cinc mesos, fins a mitjans del proper mes de març. L’actuació, a càrrec de l’empresa Romà Infraestructures i Serveis, compta amb un pressupost de 336.870 euros i ha de transformar la plaça en un espai de plataforma única que ha de fer més còmode el pas dels vianants.

D’altra banda, la reforma de la plaça Major de Tàrrega ha posat a sobre de la taula el debat sobre la ubicació de la creu de terme. Des de l’ajuntament han anunciat que la mantindran a la plaça després de dur a terme una reunió amb experts, encara que taparan la inscripció de la peanya. Aquesta mateixa setmana diferents entitats de la ciutat han sol·licitat una audiència pública i han iniciat una recollida de firmes per obrir un debat i decidir sobre la ubicació de la creu. Volen impulsar la participació de la ciutadania en la decisió sobre el trasllat.

Sondatge a l’estiu per buscar l’antiga església medieval

L’estiu passat ja es va portar a terme un sondatge arqueològic, previ a les obres de remodelació de la plaça Major, per esbrinar si existien estructures de l’antiga església medieval de Tàrrega i del cementiri. L’excavació va permetre trobar restes òssies humanes al costat d’objectes personals com pendents i monedes.

tracking