SEGRE

POLÍTICA ELECCIONS MUNICIPALS

Bellpuig i la Vall de Boí guanyaran dos regidors i vuit municipis els poden perdre

Al creuar la barrera dels 5.000 i els 1.000 habitants, respectivament, o perdre població, en la resta de casos || Canejan, Montornès, Riu i Tarrés podrien quedar-se amb tres edils i passar a consell obert

La localitat de Bellpuig, on el cens ha passat els 5.000 habitants i sumaran dos regidors.

La localitat de Bellpuig, on el cens ha passat els 5.000 habitants i sumaran dos regidors.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments de la Vall de Boí i Bellpuig guanyaran amb tota seguretat dos regidors cadascun a les eleccions municipals de maig a causa d’un increment de la població que els ha portat durant els últims quatre anys a superar els 1.000 i els 5.000 habitants, respectivament. L’altra cara de la moneda són vuit municipis de Lleida que han perdut població i es juguen en conjunt setze regidors. I una cosa més.

L’última revisió del padró municipal, publicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 2 de gener, dóna a les comarques de Lleida 5.135 habitants menys que fa quatre anys, en comparació amb les dades al tancament del 2014 que van servir per fixar el cens electoral i assignar els regidors de les eleccions del maig del 2015. Aquesta reducció de la població podria traduir-se en una minva de dos regidors als ajuntaments de Bellver de Cerdanya, Canejan, Montornès de Segarra, Puigverd d’Agramunt, Riu de Cerdanya, Talavera, Tarrés i Vallbona de les Monges.

El nombre d’habitants condiciona els fons que reben de l’Estat, els ajuts i sous d’edils

Bellver ha passat en quatre anys de 2.075 a 1.979 veïns. Segons la llei de Règim Electoral General, els ajuntaments de municipis d’entre 1.001 i 2.000 habitants han de comptar amb nou regidors, dos menys que en l’actualitat, en aquest cas. L’alcalde, Xavier Porta, va assenyalar que aquestes oscil·lacions poden ser habituals en municipis que depenen del sector de la construcció. En els casos de Canejan, Montornès, Riu de Cerdanya i Tarrès, les dades de l’últim padró els donen menys de cent habitants, per sota de les xifres del 2014, de manera que perdrien dos dels cinc edils actuals i passarien a estar governats per un consell obert, que es conforma amb llistes obertes i l’alcalde del qual és escollit pels mateixos electes.

Tanmateix, alguns dels alcaldes van confiar que les dades del padró no siguin definitives. De fet, la llei obliga el Govern a publicar els censos de població i els regidors assignats durant els sis primers dies de març de l’any electoral. La primera edil de Montornès, Laura Cortada, va assenyalar que, en cas de confirmar-se el descens de regidors, “hi haurà menys gent entre la qual repartir feina”.

Els ajuntaments de Vallbona de les Monges, Puigverd d’Agramunt i Talavera, amb població de menys de 250 habitants, passarien de set a cinc edils. L’alcalde de Talavera va confiar encara a canviar la situació però va assenyalar que municipis com el seu estan “abocats a perdre capital humà”.

tracking