SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇCOMARCA20172018*

Augmenten un set per cent els rescats a Lleida i la meitat són a Aran i Sobirà

L’auge dels esports i les activitats de muntanya ha disparat en els últims anys les intervencions dels Bombers de la Generalitat al medi natural. L’any passat en van efectuar 324 per rescatar i buscar persones que havien tingut un accident o s’havien perdut. La meitat de les actuacions van tenir lloc a Aran i el Sobirà.

Rescat d’una excursionista ferida el maig de l’any passat al congost de Mu, a Alòs de Balaguer.

Rescat d’una excursionista ferida el maig de l’any passat al congost de Mu, a Alòs de Balaguer.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els rescats dels Bombers de la Generalitat van augmentar l’any passat un 7 per cent a les comarques de Lleida respecte a l’any anterior. Concretament, fins al 15 de desembre havien efectuat un total de 324 intervencions al medi natural per les 299 que es van practicar el 2017. La xifra definitiva, encara per tancar, serà la més elevada registrada a la província.

Les causes que expliquen l’augment són el creixement del nombre de persones que fan activitats de muntanya i la bona temporada de bolets, amb més d’una vintena de recerques de boleitaries perduts, per les tres que hi va haver a l’exercici anterior. Entre aquestes, destaca la del veí de Guissona de 70 anys que van estar cinc dies desaparegut als boscos de l’Alt Urgell i Solsonès. Quan ja hi havia poques esperances de trobar-lo viu, un altre boletaire el va trobar a Odèn, a uns deu quilòmetres d’on es va extraviar a la muntanya d’Alinyà.

Una altra de les causes de l’augment és el creixement del nombre d’aficionats a les activitats de muntanya

Per comarques, la Val d’Aran i el Pallars Sobirà tornen a ser les zones amb més intervencions i representen al voltant del 50 per cent. Precisament, Aigüestortes és un dels espais que reben més excursionistes i, en conseqüència, on s’han d’efectuar més rescats, gran part dels quals amb helicòpter i amb unitats del GRAE (grup d’actuacions especials). La gran majoria es resolen satisfactòriament. Hi ha ajudat la tecnologia, com l’ús dels mòbils, cosa que permet mantenir el contacte directe amb els afectats i la geolocalització.

Malgrat tot, l’any passat es van registrar un total de vuit morts. És el cas dels dos guies de muntanya que van morir el dia 22 de març al quedar atrapats per una allau de neu a la Val d’Aran. Els Bombers recorden que s’han de prendre precaucions en les activitats a l’aire lliure com informar-se del temps, anar equipat i acompanyat.

tracking