SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Andorra trasllada a l'Alt Urgell més de 1.000 tones d'orgànica en un any

Després de l’acord entre l’Agència de Residus i el govern del Principat el 2017

El primer camió d’orgànica d’Andorra que va arribar a Benavarre.

El primer camió d’orgànica d’Andorra que va arribar a Benavarre.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta de compostatge de Benavarre, a l’Alt Urgell, va rebre entre el novembre del 2017 i el mateix mes de l’any passat (durant el primer any de conveni entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Govern d’Andorra) 1.063 tones de matèria orgànica andorrana. La xifra s’ajusta a les previsions del ministeri de Medi Ambient del Principat, que fixava en 1.000 les tones a exportar cada any.

La previsió, segons la tendència d’aquesta primera temporada, és la d’incrementar en un 20 per cent la xifra i tancar el segon any aproximant-se a les 1.200 tones d’orgànica. Aquesta és la primera vegada que Andorra recicla la matèria orgànica dels grans productors i l’exporta a la planta que gestiona la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet (MEU) i que també tracta els residus orgànics de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Segons xifres facilitades per la gestora, la fracció andorrana representa el 35 per cent del total de matèria que tracta la planta. La fracció dels onze municipis situats més al nord i que gestiona la MEU suposa el 49 per cent del total, i els dels vuit municipis del sud de la comarca, gestionats per la Mancomunitat Intermunicipal de Gestió de Residus de l’Alt Urgell Meridional (MIGRAUM), suposa el 6 per cent. El 10% restant procedeix de la Cerdanya. Pel que fa al retorn del compost generat per l’orgànica que exporta Andorra i que preveu el conveni transfronterer, fonts de la planta van indicar ahir que el país veí encara no ha sol·licitat l’abonament.

La Cerdanya, per la seua banda, continua traslladant al Centre de Tractaments de Residus de la Comella (Andorra) la fracció resta per incinerar-los. El president del consell de la Cerdanya, Ramon Moliner, va explicar que durant el 2018 van traslladar “unes 9.000 tones”.

tracking