SEGRE

MUNICIPIS REFORMES

Lleida renova el patrimoni

A través del programa Ponent Actiu per actuar en 40 enclavaments naturals i arquitectònics dels quals 20 estaran a punt aquest any i el pròxim || Inversió de 3,8 milions amb ajuts de la UE

Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa - La consolidació del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa és una de les actuacions més importants que s’abordarà. L’ajuntament ja ha aprovat el projecte, que suposarà una inversió de gai ...

Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa - La consolidació del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa és una de les actuacions més importants que s’abordarà. L’ajuntament ja ha aprovat el projecte, que suposarà una inversió de gai ...SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena d’obres i actuacions s’abordaran entre aquest any i el vinent per recuperar el patrimoni paisatgístic, turístic i cultural en una vintena de pobles del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Ur-gell en el marc del programa Ponent Actiu que impulsen la Diputació, la Generalitat i la Unió Europea través dels fons Feder. Són més de 3,8 milions cofinançats en un 50% per la UE, un 25% pels municipis implicats i un altre 25% per la institució provincial. En l’actualitat, hi ha uns altres dotze projectes executats o en execució i set pendents de licitació. En total, són quaranta projectes per renovar enclavaments en els quals s’actua des del 2016.

A l’Urgell hi ha prevista la restauració d’una vintena d’esteles funeràries a Preixana, de la peixera entre Maldà i Sant Martí, els accessos a la peixera de Nalec, la recuperació del molí Vell i sobreeixidor de la Bassa de Bellpuig, el centre d’interpretació d’aus i l’alberg a Vallbona de les Monges, la bassa del Massot a Belianes i del molí del Valls de Ciutadilla. A les Garrigues una de les principals obres és la consolidació del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa, la consolidació del camí i la bassa del Dolç de l’Espluga Calba, la restauració dels edificis i de l’espai del Molí de l’Ambó i creació d’una ruta cicloturista a Arbeca, l’adequació de la zona de visitants del Centre d’Interpretació del jaciment prehistòric del Cogul, el manteniment de l’ermita de les Besses de Cervià, la reforma de les basses de la Pobla de Cérvoles i la restauració d’elements patrimonials i senyalització de la Ruta del Calç de Tarrés.

Només en itineraris i la instal·lació d’indicadors i plafons en 58 enclavaments s’invertiran 735.000 euros

Pel que fa al Segrià, implicarà la reforma de la torre del mirador i l’Aiguat de la Badina de Massalcoreig, el condicionament mediambiental en zones d’Aspa, la rehabilitació integral de la Vileta d’Artesa de Lleida i el canvi del pàrquing de caravanes per una àrea recreativa a la Granja d’Escarp.

Al Pla està prevista l’adquisició d’una finca i adequació d’un estacionament a Can Sinén, la millora d’àrees recreatives, la museografia i la millora de la zona lacustre i bassa temporal de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. Respecte a la senyalització de rutes s’està pendent d’abordar les obres al Baix Segrià, al riu Corb (Urgell), el Set i la vall de Vinaixa a les Garrigues i a les rutes i la Serra de l’Estany i la Ruta de la Serra al Pla.

Treballs realitzats

No obstant, ja s’ha actuat a l’Aiguabarreig del Segre, a Mas de Melons i Alfés i a l’embassament d’Utxesa, al Segrià; i a la de les serres de Bellmunt i Alimara a l’Urgell. Per a la senyalització d’itineraris havia previst un pressupost que ascendeix a més de 735.000 euros.

Incentivar recursos turístics Els accessos de Sant Joan de Carratalà de la localitat d’Aitona, al jaciment de Gebut a Soses i el mirador de Carrasumada a Torres de Segre, així com la restauració de la façana del castell de la Floresta, la recuperació de les fonts de Fulleda, el paratge natural de Sant Miquel de la Tosca i consolidació dels murs de l’escala del Mirador Arquebisbe Pont del Vilosell i les reformes al Calvari, l’esplanada de Coves i el camí del Cementiri de l’Abagés són actuacions que es troben en marxa.

tracking