SEGRE

HISENDA PLANIFICACIÓ

El Govern 'ressuscita' el cànon de l'aigua per a les granges

El sector critica el nou “impost” i diu que li costarà 2.800 euros per granja || Mesura al costat dels pressupostos del Govern

Imatge d’arxiu d’una granja de porcs de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una granja de porcs de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va denunciar ahir que la Generalitat ha recuperat el projecte de cobrar el cànon de l’aigua a les granges d’animals, del qual ara estan exemptes. El sector assegura que es tracta en realitat de la creació d’un impost amb exclusiu afany recaptatori i que costarà 2.800 euros a l’any a cada granja, que se sumaran als costos d’explotació. El nou cànon de l’aigua a les granges figura, segons va revelar ahir Ramon Armengol, responsable de ramaderia de la FCAC, al projecte de mesures d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat, que ahir va analitzar el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), al qual van assistir representants de la federació i van mostrar-hi oposició. La implantació del cànon es faria de forma gradual i seria plenament vigent el 2022, moment en què la Generalitat preveu assolir una recaptació de 2.450.000 euros.

Aquesta mesura és compatible amb la congelació del mateix cànon de l’aigua, aprovada en consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua, ja que en el cas de les granges es tractaria d’aixecar una exempció. La mesura afecta una part de les granges, concretament a les de porcí i avícoles. Segons la Federació de Cooperatives, es tracta d’una mesura “arbitrària i injusta”, atès que s’aplicaria per un servei de sanejament que no s’utilitza. El sector assegura en aquest sentit que “les poques aigües brutes generades a les explotacions ramaderes es gestionen amb les dejeccions, que són tractades o aplicades en terreny agrícola i en cap cas abocades al llit públic”, que depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua.

tracking