SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Torà invertirà 240.000 € a reparar la muralla medieval

Per recuperar el tram que es va enfonsar i fer-lo visitable

L’únic tram que es manté de la muralla medieval.

L’únic tram que es manté de la muralla medieval.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recuperar la muralla medieval de Torà i fer-la visitable costarà uns 240.000 euros, segons la memòria valorada redactada a instàncies de l’ajuntament. Un tram de la muralla d’uns set metres es va enfonsar el 22 de setembre passat i va fer que es tallés el carrer Llanera, que circumval·la la part oest de la població. Segons l’alcalde, Magí Coscollola, el pressupost es remetrà a la Generalitat perquè decideixi la seua aportació. Així, al novembre la consellera de Cultura, Laura Borràs, es va comprometre a instàncies d’una pregunta d’En Comú Podem a fer una inversió “per posar en relleu el conjunt”.

La proposta preveu dos fases de 120.000 euros cadascuna. D’una banda, reparar el mur que va caure al setembre a la part posterior de l’església arran del qual es van descobrir diversos esquelets, de manera que podria tractar-se de la zona de l’antic cementiri (l’actual es va construir a mitjans del segle XIX). Coscollola va indicar que en aquest punt es projecta una passarel·la que permeti accedir fins a la plaça dedicada a l’historiador local Jaume Coberó, la qual cosa faria visitable les dos cares del recinte de la muralla. Aquesta intervenció requereix la cessió per part de l’església dels terrenys. També es recuperarà la resta de muralla, uns trenta metres, fins a la cantonada del carrer. La resta de les muralles medievals van desaparèixer amb el creixement de la població. Es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Nacional. Segons l’historiador local i rector Fermí Manteca el lloc està documentat a l’any 1003 juntament amb el castell i la primitiva església de la població.

Finalment, val a recordar que la Generalitat està redactant un expedient per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional tot el conjunt històric de la capital del Llobregós.

tracking