SEGRE

REGADIU LITIGIS

Vuit milions més per tancar el litigi de la UE contra el Segarra-Garrigues

El Govern invertirà aquest any 6 milions i 2,5 més el 2020 per acatar la sentència, del 2007, i arxivar la causa || Presenta l’últim informe davant la Comissió Europea

El canal Segarra-Garrigues passa pel costat de la potabilitzadora de Ratera.

El canal Segarra-Garrigues passa pel costat de la potabilitzadora de Ratera.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va invertir el 2018 passat fins a 4,6 milions d’euros en mesures ambientals per pal·liar l’impacte de la construcció del canal Segarra-Garrigues sobre les poblacions d’aus protegides, segons les dades de la conselleria d’Agricultura. Aquest 2019 preveu assignar a aquest capítol uns 6 milions d’euros més i l’any que ve 2,5 milions més en concepte de manteniment d’aquestes mesures.

En paral·lel, el departament que dirigeix Teresa Jordà ultima actualment l’últim dels informes sobre les actuacione desenvolupades entorn de la fauna afectada pel projecte de regadiu i l’enviarà en els propers dies a la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea com a pas final per poder tancar de forma definitiva el llarg litigi que enfronta la UE amb Catalunya a través del Govern espanyol a causa del projecte hidràulic. Serà l’informe definitiu de la conselleria per explicar les últimes mesures que s’han adoptat per donar compliment a la sentència del Tribunal de la UE, dictada l’any 2007 i per la qual es va condemnar l’estat espanyol i la Generalitat de Catalunya per haver perjudicat poblacions d’aus protegides en un inventari europeu amb el projecte del canal lleidatà. Totes dos administracions s’han enfrontat durant més de deu anys a multes milionàries si no es donava compliment a la sentència i es corregia aquesta situació.

Amb aquest objectiu, la Generalitat va aprovar l’any 2010 una nova declaració d’impacte ambiental (DIA) del projecte en la qual s’establien mesures i retallades a les zones de regadiu per poder donar compliment a la sentència de l’alt tribunal. Entre aquestes, l’exclusió del reg total de part de la zona regable inicial o la compra i lloguer de 3.500 hectàrees per utilitzar-les com a camps de prova per impulsar mesures de defensa d’aquestes aus. En aquest sentit, una de les propostes que ha quedat descartada ha estat, precisament, una prova pilot als Plans de Sió, on la pràctica desaparició del sisó impedeix dur a terme experiments amb regadiu i, per aquest fet, transformar la zona.

Més de 60 milions que se sumen a les obres Els últims càlculs de la Generalitat xifren en 61 milions d’euros el que costaran les mesures dirigides estrictament a pal·liar els danys del projecte de reg sobre la fauna de secà protegida per la UE. Fins al passat 2018 s’havien invertit 26 milions del total. Aquesta xifra se suma a la de les obres, que s’eleva a 1.183 milions d’euros, per la qual cosa el conjunt d’inversió de la Generalitat al canal serà, finalment, de 1.245 milions d’euros. D’aquests n’ha executat un 60%, i suposa una desviació de 250 milions sobre la previsió inicial.

tracking