SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Concurs per reobrir la minicentral d'Alfarràs i explotar-la 40 anys

És l’única amb primes a les renovables a Lleida i recuperar-la requerirà invertir gairebé dos milions |

El salt hidroelèctric de l’antiga Mitasa ha obtingut ajuts estatals per tornar a funcionar.

El salt hidroelèctric de l’antiga Mitasa ha obtingut ajuts estatals per tornar a funcionar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Alfarràs ha tret a concurs la reobertura de la central hidroelèctrica de l’antiga fàbrica de Mitasa, a través d’una concessió durant un període de quaranta anys. Les clàusules de la licitació preveuen que l’empresa adjudicatària exploti les instal·lacions a canvi d’assumir la inversió necessària per reobrir-les, una actuació valorada en gairebé dos milions d’euros. Així mateix, haurà de pagar un cànon anual al consistori, i sufragar el cànon per l’aigua a la mancomunitat de Pinyana, que ara desemborsa el municipi i que suposa més de vint mil euros a l’any.

Així ho va explicar ahir l’alcalde d’Alfarràs, Kleber Esteve (PSC), que va precisar que el concurs preveu un cànon fix d’almenys 5.000 euros a l’any i un percentatge de la facturació anual de la central una vegada entri en servei. La quantitat que rebrà l’ajuntament dependrà en última instància de les ofertes que hi presentin les empreses que optin a la concessió. El termini per fer-ho finalitzarà el proper 5 de febrer. El consistori va posar en marxa aquest projecte després de presentar-lo el 2017 a la subhasta estatal de renovables i aconseguir que la central tingui primes per generar electricitat, una cosa que contribueix de forma decisiva a la seua viabilitat econòmica al vendre l’energia a un preu superior al del mercat.

L’avantprojecte per recuperar l’antiga central hidroelèctrica, tancada fa més d’una dècada, no inclou els plans del consistori per recuperar espais deteriorats de l’antiga fàbrica, una cosa que haurà de portar a terme el mateix municipi (vegeu el desglossament).

tracking