SEGRE

EMERGÈNCIES PERSONAL

Els bombers voluntaris es planten i tanquen almenys vuit parcs a Lleida

Els parcs de bombers voluntaris de Coll de Nargó, Torà, les Borges Blanques, Agramunt, la Granadella, Almenar, Montferrer i Seròs tanquen avui les instal·lacions per la suposada falta de personal i material, a l’espera que s’hi sumin altres en els propers dies. Exigeixen una reestructuració del cos de bombers per posar fi al “col·lapse”.

Bombers voluntaris de les Borges Blanques, tancant ahir el parc per falta de mitjans i personal.

Bombers voluntaris de les Borges Blanques, tancant ahir el parc per falta de mitjans i personal.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys vuit dels vint-i-dos parcs de bombers voluntaris de la demarcació han dit prou. Es tracta dels de Coll de Nargó, Torà, les Borges Blanques, Agramunt, la Granadella, Almenar, Montferrer i Seròs, que en els últims dies han comunicat als respectius ajuntaments que tancaran les instal·lacions perquè “no podem assumir l’enorme càrrega de treball que es deriva de la falta de personal”. Segons el president d’Asbovoca (associació de bombers voluntaris), Josep Maria Alcalà, “des de fa temps el model de gestió ha mort i els caps dels parcs ja no volen assumir més riscos”. Abans que res, va destacar que “el territori està descobert en cas d’emergències simultànies perquè no hi ha relleu generacional”.

En aquesta línia es va expressar també el cap del parc de Coll de Nargó i alhora secretari d’Asbovoca, Jordi Fabra, que va apuntar que “al voltant del 80 per cent” de parcs de bombers voluntaris de Lleida s’uniran a la protesta del col·lectiu en els propers dies. Fabra va explicar que a partir d’ara “no ens organitzarem en guàrdies i quan hi hagi una emergència sortirem si es dóna la casualitat que en aquell moment hi ha tres efectius disponibles a la població”; d’una altra manera, “no podrem activar el servei”.

Segons Fabra, “no estem amenaçant ningú, simplement estem informant de la greu situació de col·lapse a la qual ha arribat el cos de bombers”, de manera que “farem el que puguem amb el que tenim”. La preocupació davant del tancament de parcs ha calat als ajuntaments. L’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, va assegurar que transmetrà una carta a la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis per expressar aquesta preocupació, ja que “el pla d’autoprotecció municipal contempla l’actuació dels bombers voluntaris”. Aquestes protestes s’uneixen a la vaga d’hores extres als parcs de bombers professionals, que ahir va provocar que Cervera, Mollerussa, Tàrrega, Sort,Tremp i Lleida treballessin sota mínims. Es dóna la circumstància que l’any 2015 ja es va donar una protesta similar per idèntics motius.

El conseller d’Interior compareix avui per plantejar solucions El conseller d’Interior, Miquel Buch, compareixerà avui dimecres a la comissió d’Interior del Parlament per plantejar solucions davant de la crisi al cos de bombers i analitzar les repercussions del tancament de parcs. Malgrat tot, des de la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament asseguren que “estem contínuament en contacte amb el consell dels bombers voluntaris, encara que oficialment en el dia d’avui no hem rebut cap reclamació per part d’aquest col·lectiu”.

Bombers voluntaris de les Borges Blanques, tancant ahir el parc per falta de mitjans i personal.

Bombers voluntaris de les Borges Blanques, tancant ahir el parc per falta de mitjans i personal.MAGDALENA ALTISENT

tracking