SEGRE

TRIBUNALS DIVORCI

Una divorciada perd casa seua perquè hi viu amb la nova parella

L’Audiència diu que se l’ha de quedar l’excònjuge que estigui disposat a pagar la meitat del seu valor a l’altre || La dona ja no conviu amb els fills del matrimoni

Vista general de les dependències judicials al Canyeret.

Vista general de les dependències judicials al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha deixat sense efecte l’atribució de l’ús de l’habitatge familiar a una divorciada perquè hi conviu amb la nova parella des de fa tretze anys i els fills del matrimoni, ja majors d’edat, no viuen al domicili. D’aquesta forma, estableix que la casa se la quedarà l’excònjuge que estigui disposat a pagar-li a l’altre la meitat del valor de l’immoble, prèvia deducció de les quantitats abonades de més per l’exmarit.

El tribunal ha rebutjat un recurs presentat per la demandada contra la sentència que es va dictar en primera instància per un jutjat de primera instància que va estimar la demanda de l’home. Segons la interlocutòria de l’Audiència, a la sentència de divorci dels cònjuges es va establir que l’ús de l’habitatge conjugal seria per a la dona i la seua filla.

L’Audiència no ho veu provat i diu que si l’ex li compra la part, la dona en podrà adquirir una altra

Encara que posteriorment es van fer modificacions a l’acord, no es va modificar res relatiu a la casa familiar. Tanmateix, el tribunal ressalta que els dos fills del matrimoni són majors d’edat i cap d’ells no viu amb la seua mare. De fet, la filla, de 24 anys, viu a Corea, on està estudiant. En aquest sentit, recorda que l’habitatge conjugal només està ocupat per la dona i el seu nou company sentimental, amb qui conviu des de l’any 2005, és a dir, fa tretze anys.

En aquest sentit, el tribunal al·ludeix a l’última sentència del Tribunal Suprem (vegeu el desglossament) i al Codi Civil de Catalunya, que estableix que l’habitatge pot cedir-se a un dels cònjuges en un acord de separació, però que aquest fet no necessàriament ha de tenir un caràcter indefinit.

D’aquesta forma, la normativa estableix, segons recorda l’Audiència, que “el dret de l’ús s’extingeix per les causes pactades entre els cònjuges i, si es va atribuir per raó dels fills, per acabar aquesta guarda”. Així mateix, no considera provat que l’ús de l’habitatge respongui a una necessitat econòmica. La sentència no és ferma i pot presentar-se recurs davant del Tribunal Suprem.

Els divorciats perden la casa si hi viuen amb un altre, segons el Suprem El Tribunal Suprem va establir el mes de novembre passat que una persona divorciada que visqui amb els seus fills a la casa familiar que compartia amb la seua exparella perd el dret de residir en aquesta casa si introdueix la seua nova parella a conviure-hi de manera estable. La resolució va desestimar un recurs de la Fiscalia contra una sentència de l’Audiència de Valladolid que havia acordat l’extinció del dret d’ús de l’habitatge ja que considerava que l’entrada d’una tercera persona a l’immoble feia perdre a aquest l’antiga naturalesa d’habitatge familiar. Així mateix, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictaminar el juliol passat que una dona lleidatana divorciada havia de deixar el que va ser l’habitatge conjugal quan la seua filla complís els 18 anys d’edat.

tracking