SEGRE

TEMPORAL CONSEQÜÈNCIES

Sondatges per controlar el risc d'allaus, que és de 3 sobre 5

Els Agents Rurals analitzen l’estabilitat de la capa nival a totes les comarques || Després del temporal de l’última setmana

Els Agents Rurals fent sondatges de la capa nival a la vall Fosca.

Els Agents Rurals fent sondatges de la capa nival a la vall Fosca.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Agents Rurals del Pirineu porten a terme sondatges a la capa nival de les comarques de muntanya per determinar-ne el risc d’allaus. Aquests són uns treballs que fan a petició de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que utilitza la informació que els traslladen els Agents Rurals per elaborar el butlletí de risc d’allaus. Actualment, l’ICGC el situa en un nivell de 3 sobre 5 a la Val d’Aran, el Sobirà, el sud del Jussà i també en algunes zones de l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell.

Membres del cos dels Agents Rurals es van desplaçar dimarts a la Vall Fosca per fer les anàlisis corresponents, que es duen a terme en una o dos zones de cada comarca una vegada a la setmana. Segons fonts del cos, els espais que s’estudien els escullen estratègicament per poder tenir una mostra significativa del risc d’allaus de neu que hi ha a tot el territori. Les mateixes fonts van explicar que els sondatges van començar la setmana passada, quan va arribar el temporal que ha deixat més d’un metre de neu nova en alguns punts de les comarques de muntanya. Val a destacar que la setmana passada, quan les nevades van ser més abundants, el risc d’allaus es va arribar a situar en un nivell de 4 sobre 5 (risc fort) a la Val d’Aran i també al nord del Pallars Sobirà.

Així mateix, l’episodi de nevades es va donar per finalitzat ahir i la situació va començar a normalitzar-se a les carreteres. Per exemple, només era necessari l’ús de cadenes a la C-28 entre el refugi d’Ares i l’encreuament de Sorpe, i el port de la Bonaigua continuava tancat per risc d’allaus, mentre que a la xarxa viària de la Diputació no constaven incidències per la neu. Per avui es preveuen noves precipitacions a Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell, encara que el Meteocat ha retirat els avisos per neu per a aquesta setmana. No obstant, els consells comarcals i els ajuntaments treballen ara tirant sal a les carreteres, com en el cas del Jussà, per garantir la seguretat a les vies i accessos.

Val a recordar que el temporal ha provocat també que alguns ramaders del Pirineu hagin hagut de portar menjar al bestiar cada dia perquè pugui alimentar-se.

tracking