SEGRE

ENERGIA INCIDÈNCIES

El frau elèctric cau a la meitat amb Lleida, Balaguer, Mollerussa i Tàrrega al capdavant

Naut Aran, un dels municipis més rics de Lleida, al cinquè lloc en irregularitats detectades || Endesa apunta als “grans consumidors” com a autors del gruix de les estafes a la llum

El preu marcat pel ‘pool’ elèctric toca el seu màxim a l’agost.

El preu marcat pel ‘pool’ elèctric toca el seu màxim a l’agost.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El frau elèctric, que implica la manipulació irregular de les instal·lacions de la llum per reduir la factura o aprofitar el subministrament d’un altre usuari, s’ha reduït a la meitat a les comarques de Lleida l’últim any, especialment a causa de la generalització dels comptadors de la llum intel·ligents. La companyia Endesa va constatar l’any passat 680 casos de frau, a Lleida, davant els 1.283 que es van registrar el 2017, per la qual cosa s’han reduït un 47%. En canvi, aquesta diferència traduïda en energia és encara superior, ja que si fa dos anys el frau registrat equivalia al consum de 19.685 megawatts hora (MWh), el passat 2018 va baixar fins al 7.345 MWh, la qual cosa representa un descens del 63 per cent. Els municipis més poblats continuen sent els que registren més casos de frau, que consisteixen, segons Endesa, en la doble escomesa o a punxar la línia elèctrica d’un veí, de la comunitat de veïns o de la xarxa pública de subministrament. A Lleida capital es van registrar l’any passat fins a 273 casos de frau elèctric, més de cinc a la setmana. Malgrat tot, aquesta xifra representa un fort descens davant dels 514 casos del 2017. Després de Lleida ciutat continuen destacant Balaguer, Mollerussa i Tàrrega entre els següents amb més fraus amb 51, 41 i 16, respectivament, davant dels 110, 83 i 47 de l’any anterior.

Destaca en aquest punt el cas de Naut Aran, un dels municipis més rics de Lleida, que va ocupar el cinquè lloc en nombre d’estafes, amb 32 casos confirmats el 2017 i 15 l’any passat. També és més que remarcable el volum d’electricitat defraudat segons Endesa, ja que mentre que a Tàrrega els 16 fraus equivalien a 92 MWh, a Naut Aran els 15 de l’any passat van suposar 241 MWh. Aquesta xifra implica que es tracta de grans consumidors.

De fet, l’elèctrica va assegurar ahir en un comunicat que el gruix de les estafes el porten a terme grans consumidors, és a dir, empreses o negocis com les plantacions de marihuana. Darrere de Naut Aran se situen les Borges Blanques, Tremp, Bellpuig, Cervera i Rosselló. A Cervera, per 11 casos es va recuperar un volum energètic de 581 MWh.

Amb la crisi i l’increment de la factura elèctrica, el frau també va créixer. La principal companyia elèctrica té diversos mitjans a través dels quals denunciar irregularitats. L’últim d’aquests, una pàgina web, ha rebut 230 denúncies al mes des de l’octubre. També hi ha un correu (anomalias@enel.com) o un telèfon i Endesa assegura l’anonimat al denunciant.

Gairebé el 100% dels habitatges ja tenen un comptador digital Un 97% dels comptadors de la llum que la companyia Endesa té als habitatges catalans ja són digitals, també anomenats intel·ligents. Aquest extrem és la principal causa del descens a la meitat dels fraus de la llum a les comarques de Lleida. Altres causes, segons la companyia, són la utilització d’altres noves tecnologies com a videoscòpia, traçadors o monitoratge de la xarxa elèctrica. La companyia va invertir entre el 2015 i el 2018 fins a 600 milions en el procés de renovació.

tracking