SEGRE

SEGURETAT PERSONAL

Els 10 municipis amb policia sumen 114 urbans i se'n jubilen almenys 22

Al marge de Lleida ciutat, on hi haurà dotze baixes més per jubilació anticipada || Trenta vigilants més reforcen la seguretat a les 231 localitats de Lleida

L’alcalde, Salvador Bonjoch, i els 3 vigilants de Bellpuig amb uniforme policial aquesta setmana.

L’alcalde, Salvador Bonjoch, i els 3 vigilants de Bellpuig amb uniforme policial aquesta setmana.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només deu municipis de Lleida, al marge de la capital, tenen un cos de policia municipal i actualment sumen un total de 114 agents. La resta compten amb vigilants contractats o bé amb comissaries o patrulles dels Mossos. Entre els urbans, almenys 22 preveuen retirar-se pròximament o ho han fet aquest mes, sobretot arran del decret estatal que permet que avancin la jubilació als 59 anys sempre que hagin cotitzat un total de trenta-set, dels quals almenys quinze al cos. Els ajuntaments reorganitzaran la plantilla o convocaran places. Els que més notaran els canvis són Mollerussa i la Seu d’Urgell. En el primer cas, l’ajuntament ja ha anunciat una reestructuració perquè aquest mes es jubilen sis membres d’una plantilla de vint-i-un i a l’abril ho fa un més. A la Seu, amb disset agents de la Urbana amb una mitjana d’edat de 50 anys, aquest any preparen la jubilació cinc agents i un sisè es jubilarà al llarg del 2020. L’ajuntament ja ha convocat tres places d’agent i durant les pròximes setmanes convocarà una quarta plaça, en aquest cas de cap. Fonts consultades van assenyalar que la situació és complexa i està provocada per la falta de convocatòries, cosa que “ens porta a una situació difícil de gestionar”. S’hi suma que “entre un 20 i un 40 per cent, segons el municipi, són agents interins o que hi han entrat a través de borses de treball, cosa que vol dir que no poden portar arma”. Això porta a una “desprofessionalització” de la guàrdia urbana, “se’ls posa un uniforme, sense arma, i al carrer”. A Tremp hi ha cinc agents, amb previsió d’incorporar-ne un sisè aquest any, i hi ha dos jubilacions previstes fins al 2022. A Agramunt es jubilarà un dels set agents; i a Almacelles, dos dels cinc que hi ha.

A Balaguer, de disset preveuen jubilar-se dos; un a les Borges Blanques (de vuit); un més de quinze a Tàrrega (que vol consolidar aquest any la plantilla de divuit) i cap a Alcarràs (amb nou agents, encara que ja hi ha hagut una jubilació) ni Cervera (deu). Tanmateix, a Alcarràs als nou agents s’hi afegeixen quatre vigilants, una figura que s’estén a catorze ajuntaments més de Lleida, amb un total de trenta vigilants.

Vigilants municipals, una qüestió de pressupost Bellpuig és un dels municipis que compta amb vigilants en lloc de Policia Local. L’alcalde d’aquesta localitat, Salvador Bonjoch, va assenyalar que el principal motiu és “el pressupost municipal”, atès que un cos de la policia requereix un mínim d’agents i “l’ajuntament de Bellpuig no té capacitat econòmica”. Malgrat tot, va assegurar que fan les mateixes funcions. Bellpuig compta amb tres vigilants i un quart durant els mesos d’estiu, però vol incrementar la plantilla i cobrir més hores.

tracking