SEGRE

COMUNICACIONS INICIATIVES

Quant costaria rescatar l'AP-2 i l'AP-7?

Segons un estudi de la UPC presentat al grup de peatges del Parlament || Liberalitzar l’Eix Tranversal, 462 milions més

Imatge d’arxiu del peatge de l’autopista AP-2 a Lleida.

Imatge d’arxiu del peatge de l’autopista AP-2 a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rescatar l’AP-2 i l’AP-7 costaria, amb dades del 2018, 835 milions d’euros, segons un estudi que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha presentat al grup de treball sobre la gestió i finançament de vies d’altes prestacions del Parlament. Segons va avançar ahir La Vanguardia, aquesta xifra és el resultat de la suma de la inversió executada per les empreses que van construir i exploten aquestes autopistes (en aquest cas, Abertis) i el lucre cessant (els diners que deixaran de guanyar) per rescindir els contractes anticipadament. La concessió de l’AP-2 finalitza el 31 d’agost del 2021, mentre que la de l’AP-7 expira el dia 31 de desembre d’aquest mateix any en el tram entre Alacant i Tarragona. El Govern central ja va anunciar que no preveu renovar les concessions, per la qual cosa el ministeri de Foment assumirà la gestió de les autopistes de l’Estat una vegada aquestes acabin i retiraran els peatges.

Per la seua part, rescatar l’Eix Transversal (C-25) costaria 462 milions d’euros. Aquesta via té peatge a l’ombra, que consisteix que el Govern paga posteriorment a l’adjudicatària pels vehicles que transcorren per aquesta carretera.

El cost de rescatar totes les autopistes i autovies de peatge catalanes ascendiria a 4.276 milions

Segons l’informe de la UPC, rescatar totes les autopistes i autovies de peatge que hi ha a Catalunya per part de l’Estat i la Generalitat costaria 4.276 milions d’euros. Aquesta quantitat és un 25,3 per cent inferior a la que resultaria si s’apliqués el mètode de càlcul de l’informe anterior (2015), que ascendia a 5.721 milions. La raó d’aquest canvi en la quantitat és la nova llei de contractes.

El 2012, un estudi d’un geògraf xifrava en 129 milions el cost de rescatar el peatge de l’AP-2 entre Lleida i Montblanc, una xifra que tenia en compte que encara quedaven nou anys per concloure la concessió. L’informe va ser encarregat per l’Ateneu Popular Garriguenc i el col·lectiu Conca 22. Aquesta és una de les alternatives proposades per millorar la seguretat i descongestionar l’N-240, a banda del projecte per desdoblar la carretera, ja que l’autopista transcorre en paral·lel a l’N-240.

tracking