SEGRE

ACCIDENT FERROCARRILS

Xoc mortal de dos trens a la línia de Manresa amb al voltant de 60 ferits

Un xoc frontal entre dos combois de la línia de Manresa es va saldar ahir amb la mort d’una persona i al voltant de seixanta ferits de diferent consideració. El d’ahir és el segon accident mortal d’aquesta via en els últims tres mesos. El succés va revifar les crítiques per la falta d’inversió en la xarxa ferroviària estatal a Catalunya.

Alguns dels 400 passatgers dels dos combois que van sortir dels trens a les vies després de la col·lisió.

Alguns dels 400 passatgers dels dos combois que van sortir dels trens a les vies després de la col·lisió.TWITTER

Creat:

Actualitzat:

El xoc frontal entre dos trens de la línia de Manresa a prop de l’antic baixador de Castellgalí, al Bages, es va saldar ahir amb una persona morta, sis ferits greus, 15 de menys greus i 37 amb ferides lleus.

L’accident es va produir a les 18.30 hores de la tarda quan el comboi R-12 que va sortir de l’estació Lleida-Pirineus a les quatre de la tarda va fer parada a Manresa en una contravia i no es va encarrilar després per la via correcta, continuant per la contravia, mentre que el tren de rodalies R-4 procedent de Sant Vicenç de Castellet en direcció a Manresa va xocar frontalment amb el comboi regional de Lleida.

La víctima va ser la conductora d’un dels combois, de 26 anys i procedent de Granada

El portaveu delegat de Renfe, Antonio Carmona, va confirmar que els dos trens circulaven a la mateixa via quan es va produir el xoc. “És una situació que no s’hauria d’haver donat i hem d’investigar què ha ocorregut”, va dir.

Com a conseqüència del xoc els dos combois van quedar descarrilats. Un problema en la senyalització automàtica i en els mecanismes manuals podria ser el causant de la col·lisió frontal entre els dos combois, segons va apuntar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. La víctima era una dona de 26 anys procedent de Granada que portava poc temps treballant per a Renfe.

A la zona de l’accident es van desplaçar 19 dotacions de bombers, 25 dotacions de Mossos d’Esquadra i 23 ambulàncies d’emergència, psicòlegs i tècnics. Protecció Civil va activar l’alerta Ferrocat i a les nou de la tarda s’havia traslladat ja tots els ferits i usuaris dels trens. Renfe va posar autocars a disposició dels passatgers que van resultar il·lesos per traslladar-los fins a Manresa. D’altres van ser desallotjats de la zona amb tren per l’altra via paral·lela també fins a Manresa.

Segons Renfe, entre els dos combois hi havia uns 400 passatgers. El conseller de Territori va assegurar que la infraestructura ha quedat afectada, de forma que el Govern reforçarà el servei de la R-5 entre Manresa i Barcelona i Renfe habilitarà serveis alternatius amb autobús fins que es pugui restablir el servei normal de tren.

A última hora de la tarda el president de la Generalitat, Quim Torra, va visitar el lloc dels fets i va destacar la “celeritat” dels equips d’emergències després de l’accident dels trens. Torra va estar acompanyat pels consellers d’Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés.

El d’ahir és del segon accident mortal en el tram de la línia R-12 a Manresa en menys de tres mesos. Un descarrilament a l’altura de Vacarisses va deixar al novembre un mort i 41 ferits. Un despreniment de terra com a conseqüència de les intenses pluges va provocar que la malla metàl·lica de seguretat del pendent cedís pel pes de les roques despreses.

Dos trajectes per carretera i 50 passatgers a l’AVE per una avaria

La línia de Manresa va patir ahir una nova incidència encara que, en aquesta ocasió, no va tenir res a veure amb una avaria com és habitual. Va ser una indisposició del maquinista la que va obligar a suspendre dos trens entre Lleida i Cervera, per la qual cosa des de Renfe es van veure obligats a traslladar una vintena de passatgers per carretera. El primer autocar va arribar més de 20 minuts tard a l’estació de Tàrrega, informa Segre Tàrrega.

Alguns dels 400 passatgers dels dos combois que van sortir dels trens a les vies després de la col·lisió.

Alguns dels 400 passatgers dels dos combois que van sortir dels trens a les vies després de la col·lisió.TWITTER

Alguns dels 400 passatgers dels dos combois que van sortir dels trens a les vies després de la col·lisió.

Alguns dels 400 passatgers dels dos combois que van sortir dels trens a les vies després de la col·lisió.TWITTER

tracking