SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnen a 45 anys de presó el caçador que va assassinar dos agents rurals a Aspa

L’Audiència li imposa 22 anys per cada assassinat i un per tinença il·lícita d’armes || És la condemna més alta imposada a Lleida, igualada a la que compleix l’home que va matar una estudiant d’Alpicat

Ismael Rodríguez Clemente, ahir custodiat pels Mossos d’Esquadra, després d’escoltar el veredicte del jurat a l’Audiència de Lleida.

Ismael Rodríguez Clemente, ahir custodiat pels Mossos d’Esquadra, després d’escoltar el veredicte del jurat a l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha condemnat a un total de 45 anys de presó Ismael Rodríguez Clemente, el caçador de Vacarisses (Vallès Occidental) de 30 anys que va assassinar a trets dos agents rurals de Lleida al vedat de caça d’Aspa el 21 de gener del 2017. La sentència es va fer pública ahir disset dies després que el jurat declarés de forma unànime culpable d’assassinat, el passat 25 de gener, Rodríguez per haver matat les dos víctimes, Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39. D’aquesta forma, el tribunal li imposa vint-i-dos anys per cadascun dels assassinats i un any per un delicte de tinença il·lícita d’armes, ja que l’escopeta que va utilitzar per al doble crim tenia el permís caducat. Així mateix, el condemna a una multa de 1.080 euros per un delicte contra la fauna, al no comptar amb permís per caçar al vedat d’Aspa en el moment dels fets. La condemna de 45 anys iguala la que es va imposar a l’home que va matar i violar una estudiant d’Alpicat el 2004. Són les més altes que s’han dictat a Lleida.

El tribunal dóna per vàlids tots els motius esgrimits pel jurat per assenyalar la culpabilitat de Rodríguez. Li imposa vint-i-dos anys per cada assassinat en concurs ideal d’atemptat a l’autoritat al considerar que “es va tractar d’una acció sobtada i totalment inesperada per les víctimes” a les quals, afegeix, “sense cap tipus d’enfrontament previ, sabent que anaven desarmades”, l’acusat va disparar de forma “precisa” i els va afectar zones vitals. La resolució afegeix que el caçador, “en una reacció totalment incomprensible”, va acabar amb la vida de dos persones i, per fer-ho, després de disparar-los una primera vegada, es va atansar als rurals, quan ja eren a terra, va recarregar l’arma i els va tornar a disparar “per assegurar-se la seua mort”. L’Audiència té en compte l’atenuant de confessió, com va considerar provat el jurat, però no la d’alteració psicològica. Segons el magistrat, es pot descartar que l’acusat patís al moment dels fets cap tipus de malaltia o trastorn psiquiàtric i el trastorn explosiu intermitent que va al·legar la defensa no passa de ser una “hipòtesi mèdica”. La sentència no és ferma.

Podria complir quaranta anys efectius per la gravetat dels crims

Ismael Rodríguez Clemente podria complir quaranta anys de presó efectiva. Aquest és el compliment màxim que estableix l’Audiència de Lleida en virtut de l’article 76 del Codi Penal. Aquest màxim, el més elevat possible, es pot aplicar quan el subjecte hagi estat condemnat per dos o més delictes i, almenys, dos estiguin castigats amb pena de presó superior a vint anys. Es tracta del mateix màxim establert per als condemnats per terrorisme. La condemna a Ismael Rodríguez Clemente està en l’òrbita del que sol·licitava el Ministeri Fiscal, que va rebaixar a les conclusions la seua petició de 48 a 45 anys i 11 mesos de presó.

Per la seua part, les acusacions particulars sol·licitaven 51 anys al no tenir en compte l’atenuant de confessió, ja que van considerar que el caçador va trucar al 112 per alertar del que havia fet pressionat pels companys. En tot cas, la condemna iguala la més alta que s’ha imposat a Lleida. A 45 anys també va ser condemnat Gilberto Antonio Chamba Jaramillo per assassinar i violar l’estudiant Isabel Bascuñana i violar una prostituta dies més tard. Per la seua part, Hamid Errabehy va ser condemnat a 36 anys per assassinar l’abril del 2013 a Alcarràs la seua dona i el que creia que era l’amant d’aquesta.

Per la seua banda, el neonazi Alejandro Ruiz Vidal va ser condemnat a 33 anys de presó per apunyalar cinc persones al carrer. En el cas de la responsabilitat civil, l’Audiència estableix que el caçador de Vacarisses ha d’indemnitzar els familiars directes dels dos rurals, que són esposes, fills, pares i germans. Part de la indemnització, 300.000 euros, haurà de ser assumida per la companyia d’assegurances. Així mateix, condemna a nou mesos de presó Miguel Ángel Fernández per un delicte de tinença il·lícita d’armes, ja que sabia que Rodríguez no tenia llicència quan va posar al seu nom l’arma homicida.

tracking