SEGRE

SERVEIS FAUNA

Set localitats denuncien talls de llum per les bandades d'estornells

De les Garrigues i el Segrià, a causa de milers d’aus que es posen a les línies

Una bandada d'estornells sobre una torre i una línia elèctrica a Montoliu de Lleida

Una bandada d'estornells sobre una torre i una línia elèctrica a Montoliu de LleidaOscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys sis pobles de les Garrigues, Castelldans, Juncosa, l’Albagés, els Torms, el Soleràs i Granyena, i Puigverd de Lleida, al Segrià, pateixen microtalls de llum, sobretot el cap de setmana passat. Només ahir al matí se’n van arribar a registrar entre tres i quatre a Castelldans, Juncosa i l’Albagés, segons van explicar els alcaldes. La causa no és altra que les bandades d’estornells que es posen als cables de la línia que passa per aquesta zona de Lleida, segons van explicar fonts d’Endesa.

La companyia va assegurar que ja és habitual que aquests problemes es produeixin durant els primers mesos de l’any, que és quan aquestes petites aus inicien la migració a terres més càlides. “Una sola d’aquestes aus pesa seixanta grams però milers en un sol cable de la xarxa provoquen una pressió pel pes enorme que es converteix en una oscil·lació inversa quan totes decideixen emprendre el vol alhora. És com si s’estigués saltant a corda i en aquell mateix moment és quan es produeix el microtall”, van explicar tècnics d’Endesa.

Les bandades d’ocells configuren dibuixos en moviment al cel quan emprenen el vol i és habitual veure-les aquests dies amb més assiduïtat. Van afegir que “fa una setmana que examinem la xarxa elèctrica de la zona i tot està correcte ja que es tracta d’una línia nova, per la qual cosa només pot ser això la causa dels continus microtalls”, va admetre la companyia.

En concret, es registren en aquests pobles perquè alguns són relativament a prop de l’abocador del Segrià, a Montoliu, on s’alimenten, i des d’on prenen la ruta de migració cap al sud. Endesa va insistir que tota la línia està habilitada amb mesures de protecció per a les aus, que es tracta d’un problema puntual contra el qual no es pot actuar i es resoldrà quan les aus emigrin.

Tanmateix, el que per a uns pot ser una bonica coreografia, per a altres significa un greu contratemps. Els alcaldes van indicar que les microapagades són un gran perjudici per als comerços, restaurants i bars, ja que afecta els ordinadors i sistemes informàtics, així com per a les cooperatives, a més de la repercussió en els electrodomèstics, principalment neveres i congeladors i sistemes de calefacció.

Per aquesta raó, demanaran explicacions i ja han començat a tramitar les seues queixes, que centralitzaran a través del consell de les Garrigues perquè arribin a la conselleria d’Indústria de la Generalitat. Antoni Villas, president d’aquesta institució, va instar els alcaldes a fer els corresponents informes amb els horaris i repercussions de les incidències que remetran a Endesa i al Govern.

tracking