SEGRE

ESQUÍ ESTACIONS

El telecadira aturat d'Espot, l'últim d'una firma dels EUA que va tancar per accidents

L’empresa Yan Lift Engineering va fer fallida el 1996 i tots els seus altres remuntadors s’han desmantellat

Treballs per comprovar l'estat del telecadira la Roca d'Espot, la setmana passada.

Espot reobrirà dijous i traslladarà els esquiadors en llevaneuFGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telecadira de la Roca d’Espot Esquí, aturat des del 2 de febrer per la caiguda d’una cadira per causes encara desconegudes, és una peça única. Instal·lat el 1992, és l’últim de Yan Lift Engineering, una empresa nord-americana que va desaparèixer quatre anys després. Va fer fallida el 1996 arran de demandes judicials per accidents en altres remuntadors, dos dels quals amb víctimes mortals als Estats Units i el Canadà. Desenes d’unitats es van substituir en anys posteriors en aquests i altres països (vegeu el desglossament). Només el del Pallars Sobirà ha seguit en servei fins ara, tot i que ha rebut modificacions per adaptar-la a canvis a la normativa sobre seguretat.

Fonts de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), propietària d’Espot Esquí i Port Ainé, van afirmar que el telecadira tancat ha funcionat i ha superat revisions sense incidències durant més de dos dècades, i que l’única fins ara ha estat la caiguda de la cadira, que no va provocar ferits. En termes similars es va expressar el president del consell del Pallars Sobirà i antic amo d’Espot Esquí, Carles Isús, que va recalcar que les inspeccions dels últims dies tampoc han revelat per ara anomalies que expliquin aquest succés. “Una cadira pot relliscar sobre el cable si es deixa anar, però no caure com ho va fer tret que algú la manipuli, de forma conscient o inconscient”, va afirmar Isús. Sobre el caràcter únic del remuntador, va valorar que l’única dificultat que suposa és la falta de peces de recanvi, la qual cosa obliga a fabricar-les a mida.

L’estació rebaixa el forfet i ofereix Baqueira i Port Ainé als que s’allotgen a l’entorn d’Espot

La investigació per determinar per què es va desprendre la cadira i garantir la seguretat prosseguia ahir a Espot, mentre que l’estació va poder obrir per primera vegada des que va tenir lloc aquest incident. Cinc màquines trepitjaneu substitueixen temporalment el remuntador principal. Són vehicles de l’estació de la Molina, de França i d’Alemanya amb capacitat per traslladar 200 esquiadors per hora. També hi haurà automòbils totterreny en els moments de més afluència de públic. Fonts d’FGC van indicar que això permet traslladar un nombre d’esquiadors similar que rep el complex en condicions normals, tant en dies feiners com en cap de setmana, encara que van puntualitzar que “no és la solució definitiva”. Tan aviat com el telecadira aturat pugui entrar en servei, van apuntar, “tornarem al sistema habitual”. El primer dia, la novetat d’ascendir fins a la cota 2.000 a bord de màquines trepitjaneu va despertar curiositat i interès entre els esquiadors.

Fins aleshores, el forfet per a aquesta estació estarà rebaixat, amb preus que oscil·laran entre 5 i 15 euros. Així mateix, FGC mantindrà ara per ara oberta l’opció d’esquiar a les pistes de Port Ainé i fins i tot de Baqueira Beret sense cost addicional per als visitants amb forfet d’Espot que s’allotgen a l’entorn de l’estació.

tracking