SEGRE

REPORTATGE ENSENYAMENT

Els meteoròlegs de la Pobla

Els estudiants de l’escola de la Pobla de Cérvoles van mesurar les temperatures i la pluviometria entre els anys 1969 i 1977 || Un d’aquests alumnes és ara un col·laborador del Meteocat i l’AEMET i l’ajuntament vol recuperar per al seu arxiu les taules que elaboraven cada mes

Jaume Estradé, Santi Borch, Jordi Estradé i Zacaries Sobrepere davant de l’escola.

Jaume Estradé, Santi Borch, Jordi Estradé i Zacaries Sobrepere davant de l’escola.MARIONA REBULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sortien cada dia a les 9 del matí al pati de l’escola de la Pobla de Cérvoles per anotar la temperatura màxima i mínima i la pluja que havia caigut. També afegien si hi havia boira o si el temps era assolellat. Els alumnes de més edat del centre van participar durant vuit anys en els mesuraments meteorològics que va impulsar un mestre nou que va arribar l’any 1969, ara fa just cinquanta anys. “Era un gran aficionat de la naturalesa i fèiem moltes excursions”, va explicar Jaume Estradé, l’alcalde, i un dels que van participar en aquesta activitat. Els mesuraments van continuar aproximadament fins al 1977, quan algú va trencar durant l’estiu els estris que utilitzaven els nens. “Tot va acabar de forma abrupta i mai es va saber qui va ser el responsable de les destrosses”, va assenyalar Jordi Estradé, que va assegurar que “el mestre va voler involucrar-hi els estudiants per introduir-nos al món de la meteorologia”.

Dos veïns més de la Pobla també recorden amb nostàlgia els seus inicis en la meteorologia i un d’ells, Zacaries Sobrepere, compta amb dos estacions a l’hort de casa seua i col·labora amb el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Un mestre que va arribar al poble va iniciar el projecte, que va acabar quan van destrossar el material

Sobrepere va assegurar que fer mesuraments a l’escola li va influir i va ser “la llavor que va germinar després”. De fet, ara compta amb dades recopilades dels últims trenta-cinc anys i es planteja elaborar un estudi per “analitzar si el clima ha canviat o no”.

Sobrepere es va posar en contacte amb el Meteocat per recuperar les observacions que feien a l’escola i ara l’ajuntament està organitzant un arxiu municipal i volen guardar les taules que elaboraven cada mes i enviaven a l’antic Institut Nacional de Meteorologia, amb seu a Saragossa. Per la seua part, Santi Borch va apuntar que aquesta activitat que feien cada dia li “va inculcar valors com la responsabilitat i la de tenir obligacions” i va recordar que “al costat del termòmetre i del pluviòmetre vam plantar-hi uns arbres que ara són enormes”.

L’escola va ser la tercera a tancar a les Garrigues en sis anysL’escola de la Pobla de Cérvoles ha tancat aquest curs per falta de nens. Anteriorment havien tancat a les Garrigues les del Cogul (2016) i els Torms (2013), de manera que la de la Pobla va ser la tercera que tancava en sis anys al no complir les ràtios d’Educació, que estan fixades en cinc estudiants per mantenir el centre obert. Dels cinc estudiants que quedaven al centre a l’acabar el curs, només en van quedar dos, perquè un se’n va anar fora de Lleida i dos més van marxar a l’Albi. “Abans érem molts a l’escola”, encara que “ja feia uns anys que eren pocs nens”, van explicar l’alcalde, Jaume Estradé, i un veí de la localitat.

Jaume Estradé, Santi Borch, Jordi Estradé i Zacaries Sobrepere davant de l’escola.

Jaume Estradé, Santi Borch, Jordi Estradé i Zacaries Sobrepere davant de l’escola.MARIONA REBULL

Jaume Estradé, Santi Borch, Jordi Estradé i Zacaries Sobrepere davant de l’escola.

Jaume Estradé, Santi Borch, Jordi Estradé i Zacaries Sobrepere davant de l’escola.MARIONA REBULL

tracking