SEGRE

Alerten de la davallada de la població de gall fer al Parc Natural de l'Alt Pirineu

La Generalitat divulga bones pràctiques a l’hora de conviure amb aquesta espècie amenaçada

Material de la campanya de sensibilització davant la davallada

Alerten de la davallada de la població de gall fer al Parc Natural de l'Alt PirineuGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb l’entitat Paisatges Vius, ha iniciat una campanya divulgativa per donar a conèixer la fragilitat del gall fer i divulgar bones pràctiques a l’hora de conviure amb aquesta espècie amenaçada, que a Catalunya es concentra sobretot al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Concretament, ha editat cartells informatius per instal·lar a les estacions d’esquí de Port Ainé, en el marc d’un conveni de col·laboració entre el Departament i FGC per promoure accions conjuntes que potenciïn la conservació de l’entorn. Properament també s’instal·laran a altres estacions d’esquí nòrdic i alpí, com Espot (dins del conveni amb FGC) i Guils-Fontanera. A més, es treballarà per instal·lar-los la propera tardor a les estacions de Sant Joan de l’Erm, Virós-Vall Ferrera i Tavascan.

Aquest mes de febrer i durant el març el Parc Natural de l’Alt Pirineu té previst dur a terme prospeccions de les zones d’hivernada, per tal de precisar millor la delimitació d’aquestes zones sensibles. L’objectiu és minimitzar a l’hivern les activitats en aquests espais d’ús públic, sobretot en les àrees properes a zones freqüentades.

En aquesta línia, l’entitat Paisatges Vius treballa paral·lelament en una campanya de sensibilització sobre aquesta espècie, amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica i el Departament de Territori i Sostenibilitat, per tal de fer més compatibles aquestes activitats amb la conservació de l'espècie. Així, l’entitat també ha dissenyat unes estovalles individuals de paper per als refugis guardats i altres establiments i, properament, s'editaran uns tríptics i es crearà una exposició itinerant.

Segons la Generalitat, una de les causes de la disminució en el nombre d'exemplars, un 20% en deu anys, és la interacció amb l’activitat humana, especialment vinculada amb l'esquí, les raquetes de neu, l'excursionisme, la circulació motoritzada, BTT, curses de muntanya i la recol·lecció de bolets. El gall fer (Tetrao urogallus) és una espècie amenaçada a tot l’Estat, i representa la gallinàcia més gran a Catalunya (5 quilograms els mascles i 2-2,5 quilograms les femelles). Als Pirineus la majoria de les poblacions es troben en boscos de pi negre i en la zona alta de les pinedes de pi roig entre 1.600 i 2.200 metres d’altura. Durant l’època de reproducció necessiten zones amb un dens sotabosc d’arbustos com el nabiu, el neret, el boix, la boixerola o el ginebró. En canvi, durant l’època d’hivernada, utilitzen boscos relativament madurs a la seva cota més alta.

La població del Parc Natural de l’Alt Pirineu es va estimar, l’any 2015, en uns 120 mascles adults, que representen un terç de la població catalana i un 20% dels mascles de tota la península Ibèrica. Les dades dels últims censos indiquen que entre el 2005 i el 2015, la població al Parc Natural de l’Alt Pirineu ha disminuït prop d’un 20%, passant dels prop de 150 mascles el 2005 als prop de 120 mascles el 2015.

tracking