SEGRE

SINISTRALITAT REFORMA

Llum verda a la reforma que eleva les penes per imprudències al volant

El Senat aprova la iniciativa impulsada per Anna González, de la Seu, i augmenta les condemnes de 4 a 9 anys de presó || Castiga l’abandó del lloc de l’accident

Anna González, de la Seu, ahir durant l’aprovació de la iniciativa al Senat.

Anna González, de la Seu, ahir durant l’aprovació de la iniciativa al Senat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Senat va aprovar ahir definitivament la proposició de llei per modificar el Codi Penal, que endureix les penes per imprudències al volant a l’incloure com a agreujants l’excés de velocitat i el consum de drogues o alcohol, que torna a penalitzar les lesions causades per aquestes conductes i sanciona l’abandó del lloc de l’accident.

Així, la reforma, a instàncies de la iniciativa “Per Una Llei Justa”, impulsada per la veïna de la Seu d’Urgell Anna González, va quedar finalment aprovada i entrarà en vigor quan es publiqui al BOE. La reforma recull les principals reclamacions dels col·lectius que demanaven que les lesions tornessin a ser sancionades, una situació que s’havia eliminat durant la reforma del Codi Penal que va fer el PP el 2015 i que va deixar les lesions per al Codi Civil. Això implica el 90% de les víctimes per accident de trànsit.

Segons el text aprovat, el conductor que causi lesions tindrà una pena de multa de 3 a 12 mesos. Així mateix, es considerarà “imprudència greu” al volant en aquests tres supòsits: excés de velocitat, conducció sota la influència de l’alcohol i sota influència de drogues, agreujant-se així la pena. A més, s’amplien les penes de presó de 4 a 6 anys si es causa un mínim de dos morts o un mort i un lesionat molt greu quan sigui per imprudència greu.

Però la pena podrà arribar als 9 anys de presó quan siguin “molts” els morts, la qual cosa queda a voluntat del jutge. També s’introdueix en el Codi Penal el delicte d’abandó del lloc de l’accident, que es castigarà amb penes d’entre sis mesos i quatre anys de presó i la retirada del carnet fins a un màxim de quatre anys.

Malgrat la “gran satisfacció” que mostrava ahir Anna González, es va mostrar “insatisfeta” per la “lentitud” de la burocràcia del Congrés, que “ha provocat que la reforma hagi costat tres anys de lluita incessant”, que va considerar que “es podrien haver accelerat”.

També va agrair el “suport incondicional” de la ciutadania i dels mitjans de comunicació. González va iniciar aquesta lluita després que un camioner atropellés mortalment el seu marit quan anava amb bicicleta i fugís el 2013.

tracking