SEGRE

ENERGIA PLANIFICACIÓ

El pla urbanístic de Rialb reserva sòl per a una central termosolar

Planteja la producció d’energies renovables juntament amb l’activitat esportiva i turística a l’embassament || És una zona d’alta radiació solar i pròxima a línies elèctriques

Imatge d’arxiu de l’embassament de Rialb.

Imatge d’arxiu de l’embassament de Rialb.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una gran central termosolar a l’entorn del pantà de Rialb. Aquesta és una de les propostes que recull el pla director urbanístic (PDU) que haurà de regular les activitats a l’entorn de l’embassament. Els primers documents, en els inicis de tramitació ambiental, plantegen una reserva de sòl per construir una planta d’aquest tipus en el futur.

Es tracta d’una de les propostes més noves d’aquesta planificació, que busca una correcta gestió dels recursos naturals de la zona i afavorir l’activitat esportiva i turística al pantà i els municipis del seu entorn.

El pla recull la proposta d’un centre d’alt rendiment esportiu i regular hotels i càmpings

L’alcalde de la Baronia i president del Consorci Segre Rialb, Antoni Reig, va puntualitzar que no existeix per ara un projecte per construir una termosolar en aquesta reserva de sòl, propera al nucli de Gualter. Es tracta d’una proposta del pla director, que apunta a la producció d’energies renovables com una activitat possible a l’entorn de l’embassament. En aquest sentit, assenyala l’elevada radiació solar de la zona i la proximitat de línies per evacuar la producció elèctrica.

La termosolar de les Borges Blanques és actualment l’única que funciona a Lleida i a Catalunya. A Espanya n’hi ha mig centenar. A diferència dels nombrosos horts solars en funcionament a les comarques lleidatanes, no es basa en plaques fotovoltaiques, sinó en grans extensions de miralls que concentren la llum solar. La utilitzen com a font de calor per generar electricitat mitjançant turbines de vapor.

Juntament amb l’energia solar, el capítol de recursos naturals del pla director planteja la necessitat de regular la mineria. En aquest sentit, defensa la necessitat de regular la implantació d’explotacions mineres a l’entorn de l’embassament. Aquesta proposta arriba en un moment en què proliferen nous projectes miners a les comarques de Lleida, alguns dels quals han xocat amb oposició veïnal i ecologista.

El PDU incideix també a establir quins són els usos permesos per garantir una gestió forestal sostenible.

Quant al turisme i l’activitat esportiva, el pla proposa establir un centre d’alt rendiment per a esports aquàtics i dividir la làmina d’aigua del pantà en diferents àrees per a activitats lúdiques.

Pel que fa al desenvolupament d’allotjaments per a turistes, proposa establir un equilibri entre nous hotels i la trama urbana ja existent dels pobles. Quant a càmpings i albergs, planteja dictar “criteris estètics” per als de nova implantació i supeditar els projectes que siguin en zones accessibles.

Imatge d’arxiu de l’embassament de Rialb.

Imatge d’arxiu de l’embassament de Rialb.ITMAR FABREGAT

tracking