SEGRE

El projecte 'Gratitud Pallars' anima a apadrinar un camí o a fer voluntariat per restaurar les parets de pedra seca

La calculadora de petjada de carboni permetrà al visitant conscienciar-se i compensar el seu impacte ecològic sobre l'entorn

Persones reparant un tros de paret de pedra seca a la ruta del Cinquè Llac.

El projecte 'Gratitud Pallars' anima a apadrinar un camí o a fer voluntariat per restaurar les parets de pedra secaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Neix 'Gratitud Pallars', un projecte que promou que visitants, població local i empreses turístiques s'impliquin en la conservació i restauració del patrimoni natural i cultural dels territoris que travessa la ruta El Cinquè Llac, una ruta circular a peu que parteix de La Pobla de Segur i recorre camins ramaders i tradicionals. Per fer-ho possible plantegen quatre opcions: apadrinar un tros de camí, compensar la petjada de carboni, estimar la natura i el voluntariat. L'objectiu del projecte és crear i posar a prova una metodologia que sigui aplicable a altres territoris amb característiques similars i que fomenti la col·laboració conjunta de població autòctona, visitants i empreses per tal de valorar i conservar el patrimoni cultural i natural i fomentar un turisme sostenible.

La iniciativa 'Apadrina un camí' es tracta d'una iniciativa de micro-mecenatge per recollir recursos que es destinaran a mantenir i restaurar les parets i murs de pedra seca dels camins tradicionals per on transcorre El Cinquè Llac. Gratitud Pallars proposa restaurar cada any un camí diferent.

Una segona iniciativa planteja posar en marxa una calculadora que analitza la petjada de carboni dels visitants, és a dir, les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que un visitant ha emès de forma directa o indirecta durant la seva estada a El Cinquè Llac. Amb preguntes molt senzilles es calcula l'impacte ecològic de cada visita. El projecte proposa compensar aquesta petjada directament sobre el territori fent una donació a una de les micro-reserves de l'entorn d'El Cinquè Llac que Marques de Pastor ha creat en el marc del projecte, signant acords de custòdia amb ramaders, pagesos i petits ajuntaments. El visitant també té l'opció de fer donacions directes per a la gestió i conservació de les micro-reserves de l'entorn d'El Cinquè Llac.

A més de les contribucions econòmiques, Gratitud Pallars vol col·laborar a impulsar la 'Setmana del voluntariat' que Marques de Pastor organitza des de fa anys. Es tracta d'una setmana de formació i treball voluntari que vol donar a conèixer la tècnica ancestral de la pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni mundial per la UNESCO. Els treballs se centren a restaurar murs i empedrats dels camins que recorre la ruta El Cinquè Llac. Aquesta iniciativa l'ha posat en marxa el Consorci Leader Pirineu Occidental i Marques de Pastor, associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac. Gratitud Pallars és cofinançat en un 90% pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, i per l'associació Marques de Pastor, amb un 10%.

L'objectiu del projecte és crear i posar a prova una metodologia que sigui aplicable a altres territoris amb característiques similars i que fomenti la col·laboració conjunta de població autòctona, visitants i empreses turístiques per tal de valorar i conservar el patrimoni cultural i natural i fomentar un turisme sostenible.

El compromís amb el territori i la consciència ecològica són dos dels elements essencials que donen caràcter a aquesta proposta de turisme sostenible. Així, des dels inicis, al voltant d'un 10% del preu que paguen els visitants es destina directament a la recuperació del patrimoni de pedra seca vinculat a la ruta. El Cinquè Llac aposta pel producte agroalimentari local i promou la minimització de residus amb la recuperació d'elements tradicionals com l'ús de carmanyoles de pastor i mocadors de farcell.

El Cinquè llac rep més de 1.000 pernoctacions l'any i s'estima que genera una facturació anual de 100.000 euros fora de temporada.

tracking