SEGRE

REGADIU PROJECTES

El Canal d'Urgell modernitzarà les primeres 12.000 hectàrees el 2020

Segons Amadeu Ros, la millora permetrà que el valor de la producció agrícola augmenti un 74% || L’Amistat de Mollerussa acull les 18 jornades Reg i Futur

Les jornades es van portar a terme al teatre L’Amistat.

Les jornades es van portar a terme al teatre L’Amistat.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell vol iniciar la modernització en unes 12.000 hectàrees el 2020. Així ho va confirmar ahir el seu president, Amadeu Ros, que va assegurar que l’entitat ja està treballant en el respectiu pla director amb els departaments d’Agricultura i Infraestructures.cat, que haurà d’estar llest al llarg d’aquest any. Ros va destacar la necessitat d’iniciar aquesta reforma “per així ja no parar” i permetre introduir nous cultius i empreses a la zona. En aquest sentit, va remarcar que el valor de la producció agrícola augmentaria en un 74,7% i el Producte Interior Brut (PIB) de les comarques regades pel canal creixeria un 2,1%. L’ocupació total, segons Ros, pujaria un 3,8%, i en concret en agricultura s’incrementaria un 38,8%, passant així a suposar un 9,8 per cent de l’ocupació total a un 13,6%. Respecte a la inversió, Ros va remarcar que “pressionarem tots els polítics. La meua obligació és que la paguin com la resta de canals de l’Estat”. Així mateix, va afegir que la modernització ha de permetre regar “al màxim amb pressió natural” i la resta a través d’estacions de bombatge. Ros va fer aquestes declaracions en la 18 edició de jornades Reg i Futur que es van dur a terme al teatre L’Amistat de Mollerussa i que, moderades pel director executiu de grup SEGRE, Juan Cal, van comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que va confirmar que la Generalitat ha començat a treballar en els projectes de modernització. Sobre el seu finançament, va afegir que “el departament està, però, de la mà de la Comunitat de Regants”. Així mateix, va remarcar que “és una estructura i infraestructura d’Estat, com l’L-9 del Metro. Si el país no entén que el regadiu és vital, tenim un problema”. Per això, serà una obra “que farem acompanyats, perquè surti rendible.”

També van participar en l’acte la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, que va destacar projectes de la institució com el de la finca d’experimentació de l’ametller a Maials, o l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que va apostar per una “renovació dins del mateix sector dels regants per trencar amb la percepció malintencionada del malbaratament” que la societat pugui tenir.

tracking