SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Foment reprèn les obres de l'autovia de Tarragona i ja aborda el túnel de Coll de Lilla

El ministeri ha iniciat aquesta setmana els treballs d’obertura de la galeria || Montblanc i Valls acullen les actes d’expropiació, que havien caducat, de finques en les quals s’abocarà la runa

Treballs d’un viaducte a l’autovia A-27 al tram al costat del nucli de Fontscaldes, a Valls.

Treballs d’un viaducte a l’autovia A-27 al tram al costat del nucli de Fontscaldes, a Valls.J.C.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Foment va començar dilluns les obres per a la construcció del túnel de Coll de Lilla (a l’N-240), que forma part del projecte de l’autovia de Tarragona (A-27). Fonts de la delegació del Govern a Catalunya van explicar ahir que s’ha començat l’“obertura” de la galeria i la delegada, la lleidatana Teresa Cunillera, visitarà demà dijous les obres. Els treballs del túnel, al costat de la resta del traçat de l’A-27 entre Valls i Montblanc, van començar el 2009 però es van paralitzar el 2010 per retallades pressupostàries (com molts altres projectes estatals). Els treballs es van desbloquejar a finals de novembre del 2016 i van continuar al ralentí. Tanmateix, la construcció del túnel es va ajornar després que a mitjans del 2017 es detectessin argiles expansives al subsòl, la qual cosa va obligar a modificar el projecte per assegurar l’estabilitat, un fet que va encarir el pressupost en 20 milions, que s’afegeixen als 81 previstos inicialment per a la galeria i la resta del traçat entre Valls i Montblanc.

A començaments de desembre de l’any passat, el Consell d’Estat va autoritzar la modificació a l’alça de la inversió. Per la seua part, el Consell de Ministres del 21 de desembre va donar llum verda als treballs i l’Estat ja va anunciar llavors que la construcció del túnel de Coll de Lilla començaria aquest mateix any.

Per la seua banda, els ajuntaments de Montbanc i Valls acullen aquesta setmana la firma de les actes d’expropiació de finques afectades per les obres de l’autovia. Les expropiacions ja s’havien portat a terme però tenen una durada de tres anys i havien caducat. Dilluns es van firmar els acords a Valls i entre avui i divendres es farà el mateix a Montblanc. L’alcalde de la capital de la Conca de Barberà, Josep Andreu, va explicar que bona part de les finques expropiades a Montblanc s’utilitzaran com a dipòsit de runa de la terra i roques del túnel.

Pel que fa a la resta d’obres de la variant de Valls, des del 2016 els ajuntaments han denunciat en diverses ocasions que estaven paralitzats o s’havien reduït al mínim. Andreu va assenyalar ahir que pel costat de Lilla s’ha modificat el projecte i s’ha substituït un viaducte per un terraplè.

El traçat de l’A-27 està en servei entre Tarragona i Valls, amb més de 22 quilòmetres de via ràpida, i queden pendents uns altres 7,3 quilòmetres el tram de Valls a Montblanc. Entre Montblanc i les Borges Blanques s’espera que els vehicles circulin per l’autopista AP-2 quan quedi lliure de peatges (la concessió expira el 2021); mentre que entre les Borges Blanques i Lleida està previst duplicar la calçada actual de la carretera N-240 i millorar la seguretat de les interseccions amb diverses rotondes.

tracking