SEGRE

SEGURETAT CONFLICTE LABORAL

Només un de cada tres bombers voluntaris pot anar a emergències

Asbovoca censa en 132 els efectius disponibles a Lleida davant els 372 d’Interior || Denuncia que la falta de mitjans deixa sense resposta el 60 per cent de serveis

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca) va denunciar ahir que només un de cada tres bombers voluntaris de les comarques de Lleida està actiu per assistir a actuacions urgents i que la falta de mitjans i personal els porta a poder fer només el 40% dels serveis pels quals se’ls requereix. Així ho van assenyalar ahir en una roda de premsa a la qual van assistir diversos caps de parcs de bombers voluntaris de la regió de Lleida i altres zones de Catalunya, a més de representants sindicals de bombers professionals. L’entitat va presentar un informe sobre els efectius “reals” que té el cos de voluntaris. Segons Asbovoca, dels 372 efectius censats per la conselleria d’Interior, només 132 tenen capacitat de resposta operativa en activacions urgents de primera sortida, en alguna franja horària del dia o de la nit. A tot Catalunya, són 500 dels 1.266 bombers d’escala activa censats pel departament.

En aquest sentit, el president d’Asbovoca, Josep Maria Alcalà, va denunciar que la manca de mitjans i personal està causant que els bombers voluntaris només puguin atendre el 40% de les actuacions. Així doncs, va tornar a exigir la reestructuració d’un model “obsolet” i “fracassat” que els ha portat a tancar la majoria dels parcs en senyal de protesta. Van denunciar un “col·lapse estructural” i que les convocatòries de noves places anunciades són “insuficients” i “impossibles de complir”. Per la seua banda, el delegat de CCOO de bombers professionals, Joan Biescas, va assenyalar que continuaran sense fer hores extres i hi haurà més mobilitzacions per exigir un increment de la plantilla. Per la seua part, Interior va assenyalar sobre aquesta qüestió que avui es reunirà el consell de Bombers Voluntaris.

D’altra banda, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va assenyalar que el conseller d’Interior, Miquel Buch, li ha remès una carta en la qual afirma que no hi ha més efectius per la negativa de fer hores extres, “la qual cosa ens obliga a deixar sense servei operatius alguns parcs”. Larrosa va afirmar que “hi ha hagut una mala planificació que posa en perill la seguretat dels lleidatans”.

Caps de parcs de bombers voluntaris de diverses localitats catalanes ahir a Lleida.

Caps de parcs de bombers voluntaris de diverses localitats catalanes ahir a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

tracking