SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

El túnel de Coll de Lilla estarà perforat d'aquí a un any i mig i l'N-240 a Lleida, en estudi

Les obres han començat amb els treballs per assegurar l’estabilitat a la boca sud || L’actuació s’ha encarit trenta milions d’euros per dificultats geològiques que han obligat a replantejar el projecte

Cunillera, ahir durant la visita a les obres de la galeria.

Cunillera, ahir durant la visita a les obres de la galeria.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El túnel de Coll de Lilla (a l’N-240 i al projecte de l’A-27 a Tarragona) estarà perforat d’aquí a un any i mig i després es portaran a terme els treballs per instal·lar els serveis i els revestiments de les dos galeries, una per a cada sentit de la circulació. Així mateix, seguiran les obres a la resta del traçat i als viaductes de l’autovia de Valls a Montblanc. D’altra banda, la millora de l’N-240 a Lleida, que dóna continuïtat a l’A-27 i el túnel, segueix pendent d’estudis informatius (que es van adjudicar l’any passat i tardaran dos anys a redactar-se). La delegada del Govern, Teresa Cunillera, va visitar ahir les obres, que han començat aquesta setmana amb l’obertura de la galeria (vegeu SEGRE de dimecres), acompanyada pels subdelegats a Lleida, José Crespín, i Tarragona, Joan Sabaté. Cunillera va assegurar que el fet que els pressupostos de l’Estat no s’hagin aprovat no afectarà aquests treballs ni els de la variant de Valls a Montblanc i que en tot cas podria perjudicar les “obres complementàries”, tot i que no va precisar de quins treballs es tracta. El projecte de pressupostos incloïa una partida de 15,2 milions d’euros per a l’A-27. Les obres d’aquest tram de l’autovia es van haver de replantejar per la presència d’argiles expansives a la boca de Montblanc i de pissarres a la zona de Valls, cosa que va encarir el projecte uns trenta milions d’euros i va obligar que el Consell d’Estat autoritzés aquest augment de la despesa.

Això ha provocat que s’hagin hagut d’aplicar solucions tècniques per salvar aquestes dificultats geològiques. En el cas de les pissarres, a l’entrada de la boca sud del túnel s’aixecarà un mur frontal de contenció per assegurar l’estabilitat del terreny, que va ancorat fins a 24 metres sota terra. Aquestes són les obres que ja han començat i la construcció del túnel (d’1,5 quilòmetres de longitud) s’afrontarà d’aquí a uns dos mesos. Es començarà per la boca de Valls i depenent de com avancin els treballs es continuarà pel costat de Montblanc. Per perforar aquesta primera part de la galeria s’utilitzarà una retroexcavadora, mentre que per a la resta s’efectuaran voladures. Per la seua part, a la boca de Montblanc les dos galeries seran circulars i reforçades amb una capa de revestiment de formigó armat per aguantar les pressions de les argiles expansives.

Cunillera, ahir durant la visita a les obres de la galeria.

Cunillera, ahir durant la visita a les obres de la galeria.AMADO FORROLLA

tracking